fbpx
Фонд Сергія Притули придбав супутник компанії ICEYE для української розвідки

Фонд Сергія Притули придбав супутник компанії ICEYE для української розвідки

Війна з Росією Військова допомога Волонтери ЗСУ Космос Розвідка Супутник Україна

За 600 мільйонів гривень, зібраних українцями, на купівлю «Байрактарів», благодійний фонд Сергія Притули придбав супутник компанії ICEYE для потреб ЗСУ.

Про угоду розповів Притула.

Фонд підписав угоду з компанією ICEYE, яка дасть повний доступ Міністерству Оборони України до всіх можливостей одного з супутників ICEYE, який вже на орбіті у цьому регіоні. Це означає, що фонд купив супутник і доступ до супутникових даних сузір’я супутників.

«Українці, ви – космос. Ми купили супутник.

Це не просто один супутник. Він дає нам доступ до бази даних супутникових знімків сузір’я ICEYE і цей доступ викупили більш ніж на рік вперед.

Відтепер наша армія буде максимально швидко отримувати супутникові знімки високої якості, які допоможуть нам з оперативним плануванням операцій. “Бавовни” буде багато», – Сергій Притула.

Рішення придбати супутник було прийнято після перемовин з Міністерством оборони України. За словами Притули, на сьогодні ICEYE володіє найбільш розвиненою технологією радарної супутникової зйомки.

У компанії ICEYE повідомили, що угода надасть Уряду України можливості для отримання радіолокаційних супутникових зображень із застосуванням радарів із синтетичною апертурою (SAR).

У рамках угоди ICEYE передасть повні можливості одного зі своїх пошуково-рятувальних супутників для використання урядом України. Супутником керуватимуть фахівці ICEYE.

«Окрім того, компанія надасть доступ до своєї групи супутників, що дозволить Збройним Силам України отримувати радіолокаційні супутникові зображення критичних місць із високою частотою повторного відвідування», – повідомили на сайті компанії.

Ця угода реалізується за кошти українського народу, які зібрали в рамках проєкту “Народний Байрактар” у червня 2022 року. Турецька компанія Baykar надала три безпілотники Bayraktar TB2 безкоштовно.

Таким чином волонтери отримали можливість спрямувати 600 млн гривень на оренду супутника.

Війна з Росією Військова допомога Волонтери ЗСУ Космос Розвідка Супутник Україна