fbpx
Іран розробив новий мобільний ЗРК AD-08 Majid

Іран розробив новий мобільний ЗРК AD-08 Majid

Азія Близький Схід ЗРК Іран ППО та ПРО Світ

У Ірані розробили новий мобільний зенітно-ракетний комплекс малої дальності AD-08 Majid.

Про це інформує Мілітарний.

Новий зенітний комплекс був випробуваний під час військових навчань «Захисники неба 1400», які спільно провели іранська армія та Корпус вартових ісламської революції (КВІР) у жовтні 2021 року.

ЗРК AD-08 Majid — це комплекс малої дальності, розроблений іранською оборонною промисловістю. Зенітний комплекс призначений для перехоплення та знищення безпілотників (БПЛА), крилатих ракет, гелікоптерів та маловисотних повітряних цілей.

Пускова установка AD-08 Majid встановлена ​​на іранському тактичному автомобілі Aras-2 з колісною формулою 4×4.

За даними MilitaryLeak, зенітна ракета, яка використовується в новому комплексі, оснащена пасивною інфрачервоною системою самонаведення.

Ракета може уражати цілі на дальності від 700 м до 8 км, а на висоті від 20 м до 6 км. Вона має діаметр 156 мм, довжину 2670 мм і загальну вагу 75 кг.

AD-08 Majid може нести від 4 до 8 ракет. Пошук та наведення на ціль відбувається за допомогою оптико-електронної станції, що розташована на пусковій установці.

Комплекс може бути інтегрований з 3D радаром Kashef-99 з фазованою решіткою, який використовується для виявлення невеликих повітряних об’єктів. За допомогою цієї РЛС дальність виявлення повітряних загроз можна збільшити до 30 км.

Тактичний автомобіль Aras-2 іранського виробництва, розроблений на базі шасі Toyota Land Cruiser. Автомобіль був представлений у 2019 році.

Він оснащений дизельним двигуном потужністю 200 к.с. і може розвивати максимальну швидкість 100 км/год з максимальним запасом ходу 500 км.

Також на військових навчаннях в Ірані показали мобільну пускову установку для дронів-камікадзе, яка замаскована під кузов самоскида.

Азія Близький Схід ЗРК Іран ППО та ПРО Світ