fbpx
Керченська криза: повернення українських кораблів

Керченська криза: повернення українських кораблів

ВМС України Керченська криза Керченська протока Російська агресія

Найближчим часом Росія має відбутися повернення українських військових кораблів, які вона захопила біля Керченської протоки в листопаді 2018 року.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розказав міністр закордонних справ Вадим Пристайко.

За його словами, між Росією і Україною «є взаємодія» і процес повернення кораблів вже «на фінальному етапі».

Щодо конкретних термінів міністр нічого не розказав

«Ми зараз на фінальному етапі передачі цих кораблів. Вони будуть повернуті найближчим часом. Технічні питання обговорюються якраз військово-морським командуванням. Наша задача, як Міністерства закордонних справ, дати можливість завершити процес», – зазначив Пристайко.

Захоплені рейдовий буксир "Яни Капу" та МБАКи "Бердянськ" та "Нікополь" у окупованій Керчі

Він додав, що Україна вже заявила російській стороні після завершення певних етапів переговорів, що «ми готові – назвіть точку координат, де ці кораблі будуть стояти, і час, коли ми можемо забрати свої кораблі».

«Ми хочемо подивитися, в якому стані ці кораблі нам передані, чи залишилися на них, наприклад, відмітки від пострілів, які були зроблені по наших кораблях. Щось мені підказує, що їх там не буде на цей момент, коли ми їх заберемо. Але цей процес відбудеться найближчим часом», – сказав Пристайко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Крім того, міністр закордонних справ наголосив, що Україна не визнає виконання Росією рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо негайного звільнення українських моряків і кораблів.

«Ми так само не визнаємо виконання російською стороною повернення моряків, воно не відбулося на вимогу суду. Вони мали бути повернені давно-давно без всякої видачі нами бажаних російською стороною (осіб – ред.). Але, на жаль, так сталося, ми не могли чекати, поки наші люди будуть сидіти по російських в’язницях, і чекати, поки Росія виконає рішення Міжнародного трибуналу», – сказав Пристайко.

Нагадаємо, що 25 листопада 2018-го року в наслідок російської агресії у нейтральних водах Чорного моря Росія захопила 24 члени екіпажів корабельно-катерного угрупування, які рухались з порту Одеса до порту Маріуполь на Азовському морі. Окрім військовослужбовців також було захоплено два малих броньованих артилерійських катери “Бердянськ” (P175) та “Нікополь” (P176), а також рейдовий буксир “Яни Капу” (A947).

7 вересня за результатами обміну до України було повернуто всіх військовополонених моряків, за рішенням Міжнародного трибуналу з морського права повернення українських кораблів мало відбутися разом з моряками і одразу.

ВМС України Керченська криза Керченська протока Російська агресія