fbpx
ВМС України: окрім «Азову» та «Ямалу» ушкоджень зазнав «Костянтин Ольшанський»

ВМС України: окрім «Азову» та «Ямалу» ушкоджень зазнав «Костянтин Ольшанський»

«Нептун» ВДК «Костянтин Ольшанський» (U402) Війна з Росією ВМС України Втрати Росії Крим Ракетний удар Україна Флот

Сили оборони України атакували протикорабельними ракетами «Нептун» великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський» у тимчасово окупованому Криму.

Про це у вівторок, 26 березня, заявив речник ВМС України Дмитро Плетенчук в етері телеканалу FREEДOM.

ВДК проєкту 775 «Костянтин Ольшанський» захопили росіяни під час окупації Криму в 2014 році.

«9 років він стояв у Севастопольській бухті, його розбирали на запчастини — банально грабували. А на 10 рік війни вони зрозуміли, що у них закінчуються великі десантні кораблі проєкту 775, і ухвалили рішення його відновити. Протягом року провели відновлювальні роботи… Цей корабель мали використовувати проти України, на жаль», – наголосив Плетенчук.

Тому, за його словами, вирішили уразити цей великий десантний корабель українськими протикорабельними ракетами «Нептун».

Великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський" під час перебазування

Яких саме пошкоджень зазнав корабель, зараз уточнюють. Однак, за словами речника ВМС України, наразі «Костянтин Ольшанський» перебуває у небоєздатному стані.

Нагадаємо, що ввечері 23 березня Повітряні сили ЗСУ у співпраці з ГУР МО та ВМС України здійснили атаку на російські військові об’єкти у Криму.

Унаслідок застосування крилатих ракет Storm Shadow/SCALP EG були підбиті сухопутні та морські цілі. Зокрема, заявляли про ураження російських великих десантних кораблів «Ямал» та «Азов».

Однак тепер зі слів Дмитра Плетенчука стало відомо, що вітчизняні протикорабельні ракети «Нептун» пошкодили ВДК «Костянтин Ольшанський».

Аналітики телеграм-каналу «КіберБорошно» за супутниковими знімками визначили місцерозташування корабля на момент атаки на Севастополь.

Знімки свідчать, що щонайменше одна ракета влучила в пірс, де був пришвартований десантний корабель. Чорна пляма від вибуху частково переходить на борт корабля. Однак, із цього зображення важко визначити рівень пошкодження ВДК.

Пускова установка комплексу «Нептун» на шасі Tatra 815-7. 2021 рік. Україна. Фото з параду Незалежності.

Про історію створення та бойові характеристики українського ракетного комплексу РК-360МЦ «Нептун» читайте у статті на «Мілітарному»: РК-360МЦ «Нептун»: фактор стримування російського флоту.

«Нептун» ВДК «Костянтин Ольшанський» (U402) Війна з Росією ВМС України Втрати Росії Крим Ракетний удар Україна Флот