fbpx
Компанія Boeing отримала замовлення на 17 літаків P-8A Poseidon

Компанія Boeing отримала замовлення на 17 літаків P-8A Poseidon

Boeing P-8 Poseidon Авіабудування Авіація Закупівлі Канада Морська авіація Німеччина Світ США

Компанія Boeing виготовить 14 морських патрульних літаків P-8A Poseidon для Канади і три для Німеччини.

Про це 29 лютого повідомила пресслужба компанії на своєму офіційному сайті.

Згідно з американським законодавством, ВМФ США уклав із компанією Boeing контракт на суму 3,4 мільярда доларів на початок виробництва 14 літаків P-8A Poseidon для Королівських Повітряних сил Канади та трьох додаткових для німецького флоту.

Канада

Нагадаємо, що у листопаді 2023 року уряд Канади повідомив про замовлення P-8A Poseidon для заміни нинішнього парку застарілих CP-140 Aurora (канадський варіант P-3 Orion), які вже більше 40 років перебувають на озброєнні Повітряних сил. Держдеп США схвалив продаж цих літаків та супутнього обладнання у червні торік.

На інвестиції у проєкт закупівлі нових патрульних літаків та пов’язаного з ними обладнання, навчальних пристроїв та обладнання для обслуговування Канада планує загалом витрати 10,4 мільярда канадських доларів, що становить 7,7 мільярда доларів США.

Перший P-8A для Канади має надійти в 2026 році. При цьому всі патрульні літаки, як очікується, будуть доставлені до осені 2027 року. Повна оперативна готовність усіх канадських Poseidon очікується до 2033 року.

У компанії зазначили, що завдяки придбанню P-8 економічні зобов’язання компанії Boeing перед Канадою можуть створити щорічні вигоди у вигляді понад 3000 робочих місць для канадської промисловості та партнерів у ланцюжку постачальників.

А також додадуть щонайменше 358 мільйонів доларів США до валового внутрішнього продукту Канади протягом 10 років.

Промисловість країни стане важливим партнером програми постачання P-8A Poseidon до Канади і складатиметься з консорціуму компаній, до якого увійшли: CAE, GE Aviation Canada, IMP Aerospace & Defence, KF Aerospace, Honeywell Aerospace Canada, Raytheon Canada та StandardAero.

Німеччина

Після початкової закупівлі п’яти P-8A Poseidon у червні 2021 року Німеччина у листопаді 2023 року вирішила замовити ще три додаткові патрульні літаки, щоб загальна кількість P-8 для ВМС Німеччини досягла восьми. Перший літак буде доставлений у 2025 році.

Нові американські патрульні літаки замінять флот турбогвинтових P-3C Orion, які зараз експлуатуються німецькими військовими.

Крім того, німецька промисловість є важливим партнером програми P-8A Poseidon. У Німеччині Boeing співпрацює з ESG Elektroniksystem-und Logistik-GmbH і Lufthansa Technik для забезпечення системної інтеграції, навчання та підтримки нових літаків.

Boeing P-8 Poseidon Авіабудування Авіація Закупівлі Канада Морська авіація Німеччина Світ США