fbpx
Компанія Palantir забезпечить підтримку української армії в сфері ІТ

Компанія Palantir забезпечить підтримку української армії в сфері ІТ

Військова допомога Європа Кібербезпека Міністерство цифрової трансформації України Світ Україна

Американська ІТ-компанія Palantir Technologies Inc та Мінцифри оголосили про партнерство, яке допоможе використовувати технології компанії для підтримки оборони України.

Новину оприлюднили на офіційному сайті компанії.

Palantir – провідна компанія-виробник програмного забезпечення та постачальник хмарних рішень. Вона розширить підтримку України заради таких спільних цілей:

  • підвищення цифрових можливостей електронних публічних послуг для оборони та відбудови України;
  • підтримки та координації цифрової реконструкції України;
  • консолідації зусиль у сфері цифровізації, цифрових інновацій та інтеграції України до міжнародного ринку;
  • сприяння реалізації проєктів за підтримки Збройних Сил України.

Сьогодні підтримка Palantir для України включає надання програмного забезпечення українським силам і підтримку переселення українських біженців, у тому числі 110 000 у Великій Британії.

Підтримка ЗСУ в сфері цифрових технологій

Palantir не уточнює методи та засоби підтримки Збройних Сил України, проте, вірогідно, компанія забезпечить захистом цифрову компоненту армії та допоможе з перенесенням інформації у хмарне середовище із підтримкою критичних серверів у майбутньому. Це убезпечило б їх від потенційних російських кібератак та ракетних ударів по дата-центрах на території України.

Одним із найбільших оборонних проєктів за останнє десятиліття в армії України стала розробка та впровадження системи ситуаційної обізнаності, яка може забезпечувати військових різними даними про ворога та допомагати координувати сили на полі бою в режимі реального часу.

Такою системою в Силах оборони стала Delta. Її прийняли на озброєння на засіданні Кабміну 4 лютого. Як заявляють розробники у своїй статті, “Дельта” – це хмарна система.

Delta – це хмарна система, зайти в неї можна з ноутбука, смартфона, планшета чи іншого пристрою, де є браузер“, пояснює керівник напрямку IT ГО “Аеророзвідка” Руслан Прилипко.

Система «Дельта»

Штучний інтелект

Компанія Palantir має значний досвід у сфері розробки систем штучного інтелекту для обробки великих масивів даних та вирішення спеціалізованих задач.

Потенційна інтеграція цифрових систем на основі штучного інтелекту могла б значно посилити потенціал української армії у багатьох сферах від розвідки до військової логістики.

Так, нещодавно компанія анонсувала проєкт з розробки моделі штучного інтелекту для оптимізації процесу закупівлі продукції та поповнення запасів на замовлення цивільної організації.

Військова допомога Європа Кібербезпека Міністерство цифрової трансформації України Світ Україна