fbpx
Латвія оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Латвія оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Балтія Війна з Росією Військова допомога Європа Латвія Україна

Латвія оголосила про новий пакет військової допомоги для потреб Сил Оборони України.

Про це заявив президент країни Едгарс Рінкевичс на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським.

«Прийшов час змінити наголоси. Ми дуже довго говорили, що підтримуємо Україну, і будемо підтримувати стільки, скільки потрібно. Але головною ціллю і головним політичним сигналом має бути те, що ми підтримуємо і будемо підтримувати Україну до її повної перемоги над російським імперіалізмом», – заявив Рінкевичс.

Повідомляється, що у пакет допомоги увійдуть гаубиці, боєприпаси, гелікоптери, дрони, пристрої зв’язку, екіпірування та протитанкова зброя.

Латвійський президент додав, що Латвія взяла на себе ведення “Коаліції дронів” в рамках Рамштайну.

Раніше, 18 грудня, “Мілітарний” повідомляв, що обсяги підготовки українських військових за участю Латвії у 2023 році збільшились більш ніж учетверо.

Латвія тренує українців за такими напрямами: базова загальновійськова підготовка, підготовка лідера “офіцер – сержант”, сапер, стрілець та інші.

Під час двосторонніх переговорів начальник Управління доктрин та індивідуальної підготовки Головного управління доктрин та підготовки Генштабу ЗСУ полковник Микола Губень повідомив, що починаючи з липня 2022 року, за сприяння латвійської сторони вдалося підготувати майже 350 українських військовослужбовців за декількома напрямами.

У 2024 році за участі Латвії пропонується провести підготовку орієнтовно 96 українських командирів відділень та 360 бойових медиків.

Також повідомлялося, що наступного року Швеція відправить війська до Латвії у складі очолюваних Канадою сил для стримування Росії від нападу.

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон зробив цю заяву на фоні того, що його країна ще не є повноправним членом НАТО.

Крістерссон сказав, що “не витрачатиме час на очікування остаточної ратифікації” членства його країни в НАТО, і попередив, що Росія “намагається дестабілізувати всю Європу” за допомогою погроз, дезінформації та кібератак.

Балтія Війна з Росією Військова допомога Європа Латвія Україна