fbpx
Міноборони РФ заявило про відступ російських військ із Лимана

Міноборони РФ заявило про відступ російських військ із Лимана

Війна з Росією Війна на Донбасі Деокупація Донбас Україна

Міноборони Росії заявило про відведення військ із Лимана Донецької області, куди раніше увійшли українські війська.

«У зв’язку зі створенням загрози оточення союзні війська були відведені з населеного пункту Червоний Лиман на вигідніші рубежі», – йдеться у повідомленні російського відомства.

У Росії також посадовці почали критикувати своє військове керівництво за втрату Лимана.

«Прикро не те, що Лапін бездар. А те, що його покривають нагорі керівники в Генштабі. Якби моя воля, я розжалував би Лапіна до рядового, позбавив би нагород і з автоматом у руках відправив би на передову змивати кров’ю свою ганьбу», – написав глава Чечні Рамзан Кадиров.

Російський генерал-полковник Олександр Лапін. Фото: ЗМІ РФ

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай зранку 1 жовтня повідомив, що в районі Лиману оточено понад 5 тисяч російських військових.

За його словами, російське командування не дозволило їм вийти з оточеного району.

Лиман на неофіційній мапі бойових дій станом на кінець вересня 2022 року

Гайдай не повідомив, звідки у нього ця інформація, але напередодні Путін урочисто оголосив про анексію чотирьох окупованих регіонів України, у тому числі на всій території Донецької області, включаючи райони, підконтрольні українській владі.

Як зазначив Гайдай, для російських військових «майже всі шляхи відходу або підвезення боєприпасів перекриті», тому ЗСУ очікують, що росіяни або намагатимуться прорватися, або здадуться в полон.

Після цього речник східного угруповання військ Сергій Череватий в ефірі українського телемарафону підтвердив, що українські війська взяли під контроль п’ять населених пунктів біля Лимана та завершили оточення російського угруповання.

«Російське угруповання в районі Лиману оточене. Населені пункти Ямпіль, Новоселівка, Шандриголове, Дробишеве, Ставки звільнені, там продовжуються стабілізаційні заходи», – розповів Черевий.

Потім українські військові опублікували кілька відео, на яких входять до Лиману.

Також за словами Череватого, «під вогневим контролем ЗСУ фактично всі підходи, логістичні шляхи противника, якими він доставляє боєприпаси й живу силу».

Війна з Росією Війна на Донбасі Деокупація Донбас Україна