fbpx
На Донбасі виявлена нова версія міни ПОМ-2

На Донбасі виявлена нова версія міни ПОМ-2

Війна на Донбасі Донбас Інтервенція РФ 2014-2021 Міни Російська агресія Російсько-терористичні війська Україна

На Донбасі виявлена нова версія російської міни ПОМ-2.

Про це інформує Мілітарний.

На українських позиціях під Горлівкою виявлена нова версія російської міни ПОМ-2, яка була закинута ворогом, повідомляє журналіст Андрій Цаплієнко. Окупанти забули видалити код заводу-виробника з міни ПОМ-2Р1БС

Цю, останню модифікацію міни, можна встановлювати вручну.

Її кидають, як гранату, потім вона зводиться у бойове положення і викидає чотири нитки, що є датчиками цілі.

Розмінувати міну неможливо. Тільки методом підриву.

ПОМ-2Р1БС виробляють лише в Росії, з 97-го. Офіційно вона на озброєнні лише у збройних силах країни-агресора.

 

«Зазвичай на Донбасі росіяни використовують ПОМки без маркування. Але з цією залізякою вони серйозно промахнулись. На стакані-носії міни – жодних позначок. Та бійці знайшли хрестовину, з якої вилітають нитки-датчики. Дивимось. Код виробника 583. Він збігається з кодом Саранського федерального казенного підприємства Росії, відомого більше, як Саранський механічний завод. Тож міна автоматично стає доказом воєнних злочинів РФ», – зазначив журналіст Цаплієнко.

ПОМ-2 – радянська протипіхотна осколкова міна натяжної дії. Призначена для установки засобами дистанційного мінування і виведення з ладу живої сили противника. У той момент, коли людина, зачепившись ногою, зачепить один з датчиків цілі (тонкі обривні дроти), відбувається підрив міни.

ПОМ-2

В Україні таких мін немає, оскільки країна ратифікувала Оттавську конвенцію, що забороняє таке озброєння і такі міни можуть бути на Донбасі тільки з Росії.

Контейнер для дистанційного мінування протипіхотної міни ПОМ-2 з РПГ-7

Окупаційні сили Росії постійно проводять мінування перед українськими позиціями використовуючи міни даного типу. Зазвичай мінування здійснюють за допомогою перехідного контейнера для запуску з РПГ-7 або безпілотників.

У травні, було зафіксовано черговий випадок дистанційного мінування підступів до Майорська, що неподалік окупованої Горлівки, бойовиками російсько-окупаційних військ.

Війна на Донбасі Донбас Інтервенція РФ 2014-2021 Міни Російська агресія Російсько-терористичні війська Україна