fbpx
Норвегія вдвічі збільшить кількість інструкторів для тренування ЗСУ

Норвегія вдвічі збільшить кількість інструкторів для тренування ЗСУ

Війна з Росією Військова допомога Європа ЗСУ Навчання Норвегія Світ Україна

Норвегія подвоїть кількість своїх військових інструкторів, які тренують бійців Збройних Сил України.

Про це в четвер оголосив норвезький міністр оборони Бйорн Аріль Грам, повідомляє “Європейська правда”.

Уряд Норвегії вирішив, що у 2023 році українських військових тренуватимуть 150 інструкторів замість 75.

“Продовження підтримки України абсолютно необхідне. Війна виснажлива й Україна вкрай потребує нових солдатів. Навчання й підготовка – цілковита основа для подальшого оборонного бою для тих, хто проходить і базову, й спеціалізовану підготовку”, – заявив він.

Глава норвезького оборонного відомства нагадав, що країна вже погодилася надати суттєву фінансову підтримку тренувальній місії Євросоюзу, а також виділяє фінанси на тренувальні програми Великої Британії та НАТО.

Фото на тему: Норвегія

“Норвегія – вагомий учасник у різноманітних міжнародних механізмах, і ми охоче підтримуємо співпрацю із Заходом. Разом ми посилаємо чіткий сигнал, що не приймаємо вторгнення Росії в Україну”, – наголосив Бйорн Аріль Грам.

Норвегія виділяє 150 млн норвезьких крон або ж 14,5 млн євро на фінансування тренувальної місії Євросоюзу для українських військових.

Мета Норвегії – підтримка операційного бюджету тренувальної місії. Процес навчання буде гнучким та масштабованим, щоб підтримувати Україну залежно від її потреб. Кошти, які виділить країна, підуть в Європейський фонд миру.

Польовий шпиталь типу Role II. Фото з відкритих джерел

Також уряди Естонії, Нідерландів та Норвегії домовилися разом передати Україні польовий шпиталь типу Role II. Він належить естонській стороні, а Норвегія та Нідерланди заплатять Естонії, щоб та передала шпиталь Збройним Силам України.

Мобільний польовий шпиталь типу «Role 2» для Збройних Сил України. Лютий 2022. Фото: Міністерство оборони України

Окрім того, Норвегія передала Україні п’ять медичних автобусів швидкої допомоги через Євроатлантичний координаційний центр НАТО з реагування на стихійні лиха (EADRCC).

Минулого місяця Норвегія передала Збройним Силам України нову партію військової допомоги.

До цієї партії допомоги увійшли: 1 самохідна артилерійська установка (САУ) M109 калібру 155-мм, 20 тисяч запчастин для раніше наданих таких артустановок, 55 тисяч одиниць зимового військового одягу, 55 тисяч перев’язувальних матеріалів та індивідуальних пакетів і 30 тисяч сухпайків.

Війна з Росією Військова допомога Європа ЗСУ Навчання Норвегія Світ Україна