fbpx
Новітню БМП Borsuk випробували на воді

Новітню БМП Borsuk випробували на воді

PGZ БМП Бронетехніка Випробування Європа ОПК Польща Світ Сусіди

У Польщі триває ключовий етап державних кваліфікаційних випробувань нової гусеничної бойової машини піхоти Borsuk.

Відео з різними елементами випробування опублікувала компанія Polska Grupa Zbrojeniowa.

Тестування новітньої бойової машини проходять на одному з полігонів країни.

Нова бойова машина Borsuk проходить найважливіші випробування на суші та воді.

Borsuk – результат 10-річної роботи інженерів Huta Stalowa Wola, Polska Grupa Zbrojeniowa у співпраці з Агентством озброєння, Національним центром досліджень і розвитку та Військовим інститутом бронетанкової та автомобільної техніки.

Випробування проходять під наглядом майже 100 фахівців. Нова бойова машина замінить старі радянські БМП-1, які вже багато десятиліть були основною бойовою машиною піхоти польського війська і зараз морально й технічно застаріли.

Якщо Borsuk успішно пройде державні кваліфікаційні випробування, польська армія, ймовірно, отримає понад 1000 таких БМП і машин на її шасі.

Один з основних елементів тестування – перевірка можливості бойової машини долати водні перешкоди самостійно, тобто без попередньої підготовки та застосування спеціальної інженерної техніки.

Також невід’ємна частина цього тесту – проведення стрільб із основного озброєння.

У лютому 2023 року Польща для своїх військ замовила 1400 бойових машин піхоти Borsuk.

Угода на виробництво і постачання БМП Borsuk укладена між Агентством озброєнь Польщі та консорціумом компаній Polska Grupa Zbrojeniowa і Huta Stalowa Wola.

Польська БМП Borsuk має компонування з переднім розташуванням моторно-трансмісійного відділення і відділення управління, за яким розташовується бойове відділення з командиром і навідником.

БМП «Borsuk». Жовтень 2020. Фото: Polska Grupa Zbrojeniowa

БМП оснащена дистанційно керованим бойовим модулем ZSSW-30, який озброєний 30-мм гарматою Bushmaster Mk 44/S з боєзапасом у 200 снарядів і 7,62-мм кулеметом UKM-2000C з боєкомплектом 400 набоїв, а також подвійною пусковою установкою протитанкових ракет (ПТУР) Spike-LR. Конструкція модуля пристосована для встановлення додаткової навісної броні.

БМП «Borsuk». Жовтень 2020. Фото: Polska Grupa Zbrojeniowa

Бойова машина піхоти важить 28 тонн і розвиває максимальну швидкість на асфальтованих дорогах до 65 км/год. Машина отримала німецький дизельний двигун MTU 8V-199-TE20 потужністю в 720 сил.

У 2020 році компанія Polska Grupa Zbrojeniowa оголосила про проведення першого етапу польових випробувань перспективної бойової машини піхоти Borsuk.

У липні 2022 року розпочалися державні випробування нової польської плаваючої бойової машини піхоти, створеної за програмою Borsuk. Це важливий крок на шляху до прийняття на озброєння цієї машини.

А восени того ж року військовослужбовці 15-ї окремої механізованої бригади польського війська випробували машину на полігоні.

PGZ БМП Бронетехніка Випробування Європа ОПК Польща Світ Сусіди