fbpx
Окупант дистанційно мінує пластиковими мінами: поранено бійця ЗСУ

Окупант дистанційно мінує пластиковими мінами: поранено бійця ЗСУ

Війна на Донбасі Донбас Міни Поранені Російська агресія Україна

Сьогодні, 12 грудня 2021 року мінно-вибухову травму отримав військовослужбовець Збройних Сил України, 49 років, лейтенант.

Про це повідомила пресслужба ОТУ «Північ».

Медслужбою військової частини була здійснена термінова евакуація пораненого до військового шпиталю, де йому була надана необхідна медична допомога.

На даний час стан пораненого медики оцінюють як середньої тяжкості.

Як з’ясувалося під час огляду пораненого, противник на лінії вогневого зіткнення застосовує дистанційне мінування пластиковими мінами, які є забороненими міжнародними конвенціями через спричинення значних страждань постраждалому як під час підриву на даному вибуховому пристрої, так і під час вилучення осколків з тіла пораненого.

За даним випадком буде проведено розслідування, матеріали якого разом з уламками вибухового пристрою, вилученими з тіла постраждалого, будуть надані міжнародним спостережним організаціям.

В ОТУ «Північ» не уточнили про використання яких саме мін йде мова.

Найімовірніше мова йде про протипіхотні міни натискної дії ПМН-2 або ПФМ-1, засоби ураження такого типу не перебувають на озброєнні ЗСУ та застосовуються представниками незаконних збройних формувань Росії на Донбасі.

Міна з Росії ПМН-2 виявлена в районі Трьохізбенки. Січень 2021. Фото: Прокуратура України

Через свої конструктивні характеристики вони заборонені міжнародними договорами, зокрема ратифікованою Україною Оттавською конвенцією та Конвенцією про заборону застосування, накопичення запасів, виробництво і передачу протипіхотних мін та про їх знищення.


Детально про це: Україна ліквідувала 3 млн протипіхотних мін


Проте низка країн, у тому числі Росія цю угоду не імплементувала та постачає смертоносне озброєння підконтрольним їй військовим формуванням на Донбасі.

Як результат на мінах ПМН-2 підриваються українські військові та цивільні громадяни. Оскільки ця міна не має механізму зняття з бойового положення її єдиний спосіб безпечного розмінування – підрив на місці.

Війна на Донбасі Донбас Міни Поранені Російська агресія Україна