fbpx
Оприлюднили нове відео ураження корабля “Иван Хурс”

Оприлюднили нове відео ураження корабля “Иван Хурс”

БпА (Безпілотні апарати) ЗС Росії Розвідувальні кораблі Росія Флот Чорне море

У мережі з’явилось нове відео ураження російського розвідувального корабля “Иван Хурс”, на якому видно детонацію одного з морських дронів.

Відео оприлюднило видання “Українська Правда” у своїх соцмережах з посиланням на власні джерела серед військових.

На опублікованому відео, знятому з протилежного ракурсу по правий борт корабля, вірогідно, зафіксоване ураження судна одним із морських дронів.

Попри погану якість відео, можна розгледіти спалах від детонації одного із дронів-камікадзе, епіцентр вибуху припав у район корми по лівому борту.

Опубліковане відео не дозволяє впевнено судити про можливі ушкодження розвідувального судна, проте дає змогу подивитись на інцидент з іншого ракурсу.

На опублікованому 25 травня відео з бортової камери морського дрона показано, як той проривається через щільний загороджувальний вогонь та влучає у корму корабля, проте на моменті зіткнення відеозв’язок обривається, тому невідомо, чи відбулась детонація бойової частини безпілотника. Нове відео може бути підтвердженням успішного виконання місії.

24 травня міністерство оборони РФ опублікувало заяву про скоєний напад на корабель “Иван Хурс” та успішне перехоплення усіх дронів.

Проте вже наступного дня, 25 травня, у мережі з’явились кадри, на яких як мінімум один дрон проривається через оборону корабля та влучає у його борт. Відео спричинило неабиякий резонанс у суспільстві та викликало цілу хвилю “фейкових” відео з неушкодженим кораблем на рейді або при заході у порт, котрі насправді виявились кадрами за минулі роки.

Наразі, 26 травня, російські медіа публікують відео із заходом у Севастопольську бухту корабля проєкту 18280, котрий, нібито, є тим самим “Иваном Хурсом”.

Також на відео не видно стан лівого борту розвідувального судна, проте й відсутній помітний крен, котрий міг би свідчити про затоплення частини відсіків. Судно рушило у порт власним ходом.

Не можна визначити точно, чи знятий на обох відео корабель – це одне й те ж судно. Так само немає перевіреної інформації про дату зйомки. На борту корабля усі ідентифікаційні позначки зафарбовані, що унеможливлює його розпізнавання серед суден того ж проєкту.

Практика із зафарбовуванням назв стала вже традиційною для кораблів Чорноморського флоту РФ в умовах війни проти України на Чорному морі. Такі маніпуляції із зафарбовуванням бортових номерів та власних назв російські військові, імовірно, використовують для введення в оману спостережників та маскування пересувань суден власного флоту.

БпА (Безпілотні апарати) ЗС Росії Розвідувальні кораблі Росія Флот Чорне море