fbpx
Пентагон розкрив вміст пакету допомоги Україні на 1,2 млрд доларів

Пентагон розкрив вміст пакету допомоги Україні на 1,2 млрд доларів

Боєприпаси Військова допомога ППО та ПРО Світ США Україна

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні на суму 1,2 млрд доларів.

Новину оприлюднено на офіційному сайті міністерства оборони США.

Новий пакет допомоги у сфері безпеки має посилити протиповітряну оборону та забезпечити потреби у артилерійських боєприпасах української армії. Оголошений пакет надається в рамках Ініціативи сприяння безпеці в Україні (USAI).

На відміну від програми президентського вилучення (PDA), яке Пентагон використовує для доставки обладнання в Україну зі складів міністерства оборони, USAI є програмою, згідно з якою Сполучені Штати замовляють озброєння у оборонних підприємств. Це оголошення є початком процесу укладання контрактів для надання додаткових пріоритетних можливостей Україні.

До нового пакету увійшли:

  • додаткові системи ППО та боєприпаси;
  • Обладнання для інтеграції західних комплексів ППО у систему протиповітряної оборони України;
  • Боєприпаси для боротьби з БПЛА;
  • артилерійські снаряди калібру 155 мм;
  • Послуги комерційних супутникових зображень;
  • Підтримка діяльності з навчання, технічного обслуговування та підтримки.

Раніше Мілітарний повідомляв, що новий пакет військової допомоги Україні включатиме зенітно-ракетні комплекси середньої дальності HAWK та боєприпаси до систем ППО.

Рішення про передачу комплексів ЗРК було прийнято на тлі підготовки Збройних сил України до майбутнього наступу проти російських окупаційних військ, і через постійну потребу в засобах протиповітряної оборони, оскільки Росія продовжує атаки безпілотниками-камікадзе та ракетами різних типів.

MIM-23 HAWK

MIM-23 Hawk – це американський зенітно-ракетний комплекс середньої дальності виробництва компанії Raytheon. Він був прийнятий на озброєння армії США у 1960 році і з того часу пройшов декілька програм модернізації.

Спочатку комплекс розроблявся для знищення літаків, проте згодом його доопрацьовували для перехоплення ракет. Перші варіанти системи уражали повітряні цілі на відстані 25 км і на висоті 14 км. В ході чисельних модернізацій максимальна дальність перехоплення цілей зросла до 40 км при максимальній висоті 18 км.

Комплекс набув значного поширення у світі та був основною системою ППО середньої дальності до появи ЗРК MIM-104 Patriot. Загалом у світі було вироблено близько 40 000 ракет для цього типу ЗРК.

Україна має шанси зібрати велику кількість ЗРК цього типу, враховуючи, що вони виготовлялися не лише у США, але і в інших країнах за ліцензією та наразі поступово списуються.

Боєприпаси Військова допомога ППО та ПРО Світ США Україна