fbpx
Росія замовила дві нові атомні субмарини

Росія замовила дві нові атомні субмарини

ВМФ Росії Європа Підводні човни Росія Світ Суднобудування Флот Ядерна зброя

Росія у 2024 році розпочне будівництво двох стратегічних атомних субмарин із міжконтинентальними балістичними ракетами «Булава».

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Закладання двох атомних субмарин нового модернізованого проєкту «Борей-АМ» має відбутися 2024 року на корабельні «Севмаш».

Вони будуть побудовані для Північного та Тихоокеанського флотів ВМФ РФ, де увійдуть до складу 31-го та 25-го дивізіону підводних човнів.

Загальну кількість побудованих суден не повідомляють, але як зазначають у відомстві, для Тихоокеанського флоту буде побудовано два, а для Північного — чотири.

Підводний човен проєкту 955 має водотоннажність 15 тисяч тонн і розрахований на використання 16 міжконтинентальних балістичних ракет «Булава».

Вони є одним із засобів сил ядерного стримування РФ, а через швидке старіння атомних субмарин проєкту 667БДРМ їх будівництво відбувається у пришвидшеному режимі.

Нагадаємо, що восени 2023 року Росія здійснила невдалий пуск міжконтинентальної балістичної ракети «Булава» з підводного човна.

Пуск відбувся зі стратегічного атомного підводного човна проєкту 955 «Борей» 25 жовтня 2023 року.

Крім того, у листопаді 2023 року ВМФ РФ провів церемонію прийняття до складу флоту двох нових атомних субмарин.

Це стратегічний атомний підводний човен «Александр III» проєкту 955А та багатоцільовий «Красноярск» проєкту 885М.

Обидва ще мають пройти церемонію урочистого підняття прапора для офіційного прийняття на службу до Тихоокеанського флоту ВМФ РФ. Однак фактично вони вже передані.

ВМФ Росії Європа Підводні човни Росія Світ Суднобудування Флот Ядерна зброя