fbpx
СБУ затримали на Сумщині агента ФСБ, який проводив розвідку для ворожої ДРГ 

СБУ затримали на Сумщині агента ФСБ, який проводив розвідку для ворожої ДРГ 

Війна з Росією Європа Затримання Контррозвідка СБУ Світ

СБУ затримали на Сумщині російського агента ФСБ, який збирав розвідувальну інформацію для ворожої диверсійно-розвідувальної групи.

Про це повідомляє офіційний сайт СБУ.

Він проводив розвідку місцевості та здійснював фото та відео фіксацію місць розміщення Сил оборони у регіоні.

Його цікавили місця найбільшого зосередження особового складу та важкого озброєння ЗСУ, які залучені у захисті прикордонних районів області.

Для збору розвідувальної інформації, зловмисник обходив території та під виглядом телефонної розмови здійснював відеофіксацію розміщення Сил оборони.

Додатковим завданням фігуранта було створення власної мережі інформаторів, які мали доносити йому про переміщення підрозділів ЗСУ.

За даними СБУ, затриманий наявну інформацію передавав російській спецслужбі ФСБ, яку вони планували використати для здійснення прицільних ракетно-артилерійських ударів по військових об’єктах ЗСУ, а також для підготовки маршрутів прориву російських ДРГ на прикордоння Сумщини.

Завдяки оперативним діям СБУ, російського агента було затримано. За даними слідства, затриманим виявився 54-річний мешканець міста Суми, якого російська спецслужба дистанційно завербувала у серпні 2023 року.

Російську спецслужбу він зацікавив через свої антиукраїнські погляди та прокремлівські коментарі на власній сторінці в “Однокласниках”.

Після вербування, зловмисник контактував з російською спецслужбою через месенджер, через який передавав відповідну розвідувальну інформацію.

За виконані завдання окупанти відправляли своєму поплічнику грошову винагороду, яка надходила йому через криптовалютні платежі. Під час обшуків у затриманого вилучено банківську картку та мобільний телефон із доказами незаконної діяльності. Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв “Мілітарний” раніше, у Києві затримали російського агента, який шпигував за Третьою штурмовою бригадою ЗСУ.

Війна з Росією Європа Затримання Контррозвідка СБУ Світ