fbpx
Ще два Airbus H125 заступили на чергування на східному кордоні України

Ще два Airbus H125 заступили на чергування на східному кордоні України

Airbus H125 Авіація Гелікоптери ДПСУ Кордон Україна

Ще два гелікоптери Airbus H125 заступили на чергування на східному кордоні України.

Про це повідомила пресслужба Державної прикордонної служби України.

Учора вони прибули в аеропорт «Харків» та поповнили авіапарк Харківської окремої авіаційної ескадрильї Державної прикордонної служби України.

Два нові гелікоптери Airbus H125 отримані в рамках угоди між Урядами України та Франції.

У рамках виконання міжурядової угоди з Французькою Республікою та реалізації інвестиційного проекту МВС щодо створення єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту, Україна має поповнитися 55 новими зразками авіатехніки. З них Держприкордонслужба України отримає 24 нові гелікоптери.

Вертоліт Airbus H125 для ДПСУ. Листопад 2021. Фото: Oleksiy Trenin

Частина льотного та технічного складу прикордонних авіаескадрилей навчалися експлуатувати та обслуговувати H125 у Франції – в Центрі підготовки Airbus.

Перші гелікоптери за українсько-французьким контрактом прикордонне відомство України прийняло на озброєння ще у січні 2020 року.

На початку експлуатації прикордонники використовували ці машини для підготовки льотного та інженерно-технічного складу, а також для моніторингу державного кордону. Зараз Держприкордонслужба має власних сертифікованих фахівців, в тому числі інструкторів.

На даний час прикордонне відомство України має вже 7 гелікоптерів Н125 французької компанії Airbus Helicopters, два з яких прибули до України наприкінці грудня 2021 року.

Загалом, в рамках створення Єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту в Україні, Державна прикордонна служба України має отримати 24 гелікоптери Н125.

Також триває розбудова необхідної інфраструктури для ефективного використання вертольотів в охороні кордону.

Нові французькі гелікоптери вже встигли взяти участь в операції «Карпати 2021», коли Держприкордонслужба відрядила на ділянку Західного регіонального управління декілька бортів.

Airbus H125 Авіація Гелікоптери ДПСУ Кордон Україна