fbpx
Словенія долучиться до тренувальної місії ЄС для військових України

Словенія долучиться до тренувальної місії ЄС для військових України

Війна з Росією Військова допомога Європа ЄС ЗСУ Навчання Світ Словенія Україна

Міністр оборони Словенії Мар’ян Шарець повідомив про наміри Словенії приєднатися до місії Європейського Союзу з підготовки українських військовослужбовців EUMAM.

Також країна допоможе з лікуванням поранених українців.

Голова оборонного відомства Словенії разом із делегацією у понеділок прибув до Києва, де провів переговори з українським колегою Олексієм Резніковим. Міністри говорили про підтримку України у стримуванні російської агресії, повідомляє “Європейська правда”.

Перемовини між словацькою та українською сторонами були зосереджені на поточній ситуації на фронті та наслідках систематичного руйнування Росією критично важливої інфраструктури України.

Словенський уряд на останньому засіданні ухвалив намір направити близько 30 своїх представників до складу тренувальної місії ЄС для військових України під назвою EUMAM із можливістю ротації.

Військові України на навчаннях. 2021 рік. Фото: Міноборони України

Військовослужбовці збройних сил Словенії та цивільні експерти братимуть участь в індивідуальній, колективній та спеціалізованій підготовці військовослужбовців Збройних Сил України на території країн-членів Європейського Союзу та у виконанні командно-штабних завдань місії.

Відомо, що Словенія допомагає Україні з початку російського повномасштабного вторгнення, надаючи гуманітарну допомогу та обладнання для розмінування. Також країна приймає українських біженців.

Транспортування БМП M80A зі Словенії, червень 2022, Фото: 24ur.com

Передає Словенія і військову допомогу для ЗСУ. Україна отримала 35 броньованих машин піхоти (БМП) M80A та 28 танків М-55S.

М-80А

БМП M-80 розроблена у Югославії ще у кінці 70-х років. На бойову машину піхоти, яка має бойову масу 13850 кг, встановлено 20-мм гармату марки Hispano-Suiza, HS 804. Вона має ефективну дальність 1500 м та боєкомплект 400 снарядів. На М-80А встановлено двигун Daimler-Benz потужністю 315 к.с., що випускався за ліцензією підприємством FAMOS з 1980 року.

М-55S

Танк M-55S військових Словенії. Фото з відкритих

Це вдосконалена версія застарілих радянських танків Т-55 – спільний проєкт словенської компанії STO RAVNE та ізраїльської Elbit. Разом вони модернізували 30 машин.

Танк M-55S військових Словенії. Фото з відкритих

Оновлені танки отримали нову 105 мм гармату L7 із тепловим кожухом. Був покращений і захист бойової машини. Систему управління вогнем удосконалили цифровим балістичним обчислювачем. Зброя стабілізована у двох площинах. На танк встановлено новий приціл Fotona SGS-55 із лазерним далекоміром.

Також на машині з’явився приціл командира Fotona COMTOS-55 із незалежною лінією візування стабілізації. Він дозволяє командиру вести цілі й за потреби навіть проводити наведення гармати незалежно від навідника.

Війна з Росією Військова допомога Європа ЄС ЗСУ Навчання Світ Словенія Україна