fbpx
США змінюють концепцію флоту для протистояння з Китаєм

США змінюють концепцію флоту для протистояння з Китаєм

ВМФ США Китай (КНР) Світ США Флот

США змінюють концепцію національного флоту для протистояння з Китаєм, що почав становити загрозу для Сполучених Штатів.

Про це заявив міністр оборони США Марк Еспер, пише Голос Америки.

Амбітний план включає нарощування чисельності ВМС США за рахунок безпілотних і автономних кораблів, підводних човнів і літальних апаратів.

Глава Пентагону заявив, що масштабна трансформація військово-морської могутності США, яка отримала назву «Майбутнє, вперед» (Future Forward) передбачає розширення американської військової флотилії з нинішніх 293 кораблів до 355.


Читайте також: Реформа КМП США: менше авіації та артилерії, танків не буде


Мета цього плану – зберегти перевагу над китайськими військово-морськими силами, в яких бачиться основна загроза США. Його реалізація потребуватиме збільшення бюджету ВМС США на десятки мільярдів доларів в період до 2045 року.

Авіаносець USS Gerald R. Ford (CVN 78)

В результаті розширення в арсеналі ВМС з’являться додаткові надводні кораблі, в тому числі меншого розміру, буде більше підводних човнів; з’являться надводні та підводні кораблі, які можуть бути опціонально пілотованими, безпілотними і автономними, а також широкий спектр авіаносних безпілотних літальних апаратів.

Еспер пояснив, що в результаті повинна підвищитися здатність флоту кораблів виживати в високоінтенсивному конфлікті, проектувати американську міць і присутність і наносити точкові удари на дуже великих відстанях.

Він підтвердив, що Китай є основною загрозою безпеці США, і що Індо-Тихоокеанський регіон є «пріоритетним театром» військових дій для американських військових.


Читайте також: Нова морська піхота США: як Вашингтон готується до протистояння з Китаєм


У доповіді Пентагону, присвяченому Народно-визвольної армії Китаю, опублікованому раніше цього місяця, говориться, що Пекін має найбільший у світі військово-морський флот, який нараховує 350 кораблів і підводних човнів.

Однак, підкреслив Еспер, китайський флот поступається за силою і можливостями.

«Навіть якщо б ми припинили будівництво нових кораблів, КНР знадобилися б роки, щоб наздогнати нас за можливостями у відкритому морі, – сказав він. – Я хочу чітко дати зрозуміти, що Китай не може зрівнятися з США в тому, що стосується військово-морської могутності».

За словами Еспера, досягнення мети в 355 кораблів означає, що ВМС повинні отримувати більшу частку бюджету Пентагону. Крім того, США повинні вкласти більше ресурсів в розширення і модернізацію верфей, в чому у Китаю є явна перевага.

ВМФ США Китай (КНР) Світ США Флот