fbpx
ССО знищили РЛС “Зоопарк-1М” армії РФ

ССО знищили РЛС “Зоопарк-1М” армії РФ

Війна з Росією Втрати Росії РЛС Україна

Воїни Сил спеціальних операцій знищили контрбатарейну РЛС “Зоопарк-1М” армії РФ.

Новину оприлюднила пресслужба Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Під час аеророзвідки на донецькому напрямку підрозділ ССО виявив російський радіолокаційний комплекс розвідки і контролю стрільби. Він постійно змінював позицію, тому українські БПЛА переслідували ворожу техніку деякий час.

Зі слів авторів відео, на кадрах зафіксовано радіолокаційний комплекс 1Л220 «Зоопарк-2», проте це малоімовірно, адже вони виготовлялись в Україні вже після розпаду СРСР та не експортувались до Росії. Найбільш вірогідним варіантом є візуально схожа російська контрбатарейна РЛС “Зоопарк-1М”, яку розробляли в суміжному конструкторському бюро “Стрела” в місті Тула.

Аеророзвідка передала координати розміщення контрбатарейного комплексу одному з підрозділів Сил оборони і його військові успішно уразили ворожу техніку.

Це вже не перший випадок знищення радіолокаційної станції російського комплексу «Зоопарк-1М». У січні цього року українські артилеристи за допомогою реактивної системи залпового вогню HIMARS знищили російську радіолокаційну станцію 1Л261.

Також 19 лютого 2023 року у Херсонській області виявили іншу знищену російську радіолокаційну станцію комплексу «Зоопарк-1М».

Знищена на Херсонщині російська радіолокаційна станція 1Л261 комплексу 1Л260 «Зоопарк-1М». Лютий 2023. Україна. Фото: АрміяІнформ

1Л260 «Зоопарк-1М»

«Зоопарк-1М» – це російський радіолокаційний комплекс розвідки і контролю стрільби розробки тульського конструкторського бюро “Стрела”, який вперше представили назагал у 2013 році. Комплекс оснащений фазованою антенною решіткою.

Він призначений для ефективної боротьби зі ствольною артилерією та ракетними комплексами противника шляхом виявлення їхніх позицій під час ведення вогню мінами, снарядами або ракетами. Також комплекс може застосовуватись для коригування вогню власної артилерії.

За даними виробника, «Зоопарк-1М» здатен виявити розташування 152/155-мм гаубиці на дистанції до 23 км з похибкою до 40 метрів, а реактивних систем залпового вогню – на відстані не більше 45 км з похибкою до 50 метрів.

Машина 1Л261 російського комплексу 1Л260 "Зоопарк-1М". 2015 рік. Росія. Фото: ЗМІ РФ

Шасі РЛС комплексу 1Л261 розміщена на універсальному броньованому гусеничному шасі ГМ-5955 виробництва підприємства «Мытищинского Машиностроительного Завода».

Обслуга комплексу складається з трьох осіб: механіка-водія, оператора РЛС та командира машини.

Війна з Росією Втрати Росії РЛС Україна