fbpx
У Болгарії розповіли, скільки заробили на зброї для України

У Болгарії розповіли, скільки заробили на зброї для України

Балкани Болгарія Військова допомога Європа Світ Україна

Болгарія менш як за пів року передала Україні зброї на суму 2,7 млрд доларів.

Про це розповів колишній прем’єр-міністр Республіки Болгарія Кирил Петков.

За інформацією Кирила Петкова, місто Сопот та місто Казанлик, у яких займаються виробництвом зброї, інтенсивно працювали над інтересами військової промисловості.

За 164 дні їхній дохід становив близько 5 млрд болгарський лев.

Зазначається, що прямих контрактів на доставку зброї в Україну Болгарія не має, але американський та англійський уряди займалися таким експортом з Болгарії.

Колишній прем’єр Болгарії повідомив, що для його країни важливо показати солідарність з Україною разом із європейськими партнерами.

Також Кирило Пєтков виступив із критикою в адресу президента Румена Радєва через заяву глави держави з Брюсселя про те, що Болгарія має зменшити військову допомогу Україні.

«Уявіть, що наш сусід нападає на нас. Потім він каже – давайте заключимо перемир’я, і ​​ЄС не допомагає нам з територіями лише для того, щоб був мир. Підтримка України захищає людські життя. Болгарія належить до європейської сім’ї, я не хочу бути громадянином країни, яка підтримує агресора», – сказав Петков в інтерв’ю bTV.

Раніше стало відомо, що третина українських боєприпасів на початку війни надходила з Болгарії.

Болгарія відома своєю політичною позицією проти постачання зброї в Україну.

Український військовий з болгарським гранатометом Bullspike на бахмутському напрямку. Березень 2023. Україна. Фото: Anadolu Agency

Проте факти застосування українськими військовими болгарської зброї показують, що Софія масово підтримувала Київ боєприпасами та дизельним пальним у вирішальні місяці війни.

Щоб уникнути офіційних поставок зброї, боєприпаси та озброєння потрапляли в Україну опосередковано. У певні періоди бойових дій Болгарія покривала третину усіх потреб в артилерійських боєприпасах української армії.

Балкани Болгарія Військова допомога Європа Світ Україна