fbpx
У Криму підірвали Чонгарський міст

У Криму підірвали Чонгарський міст

Війна з Росією Крим Ракетний удар Україна

Вночі, 22 червня, в окупованому Криму було підірвано Чонгарський міст. Він проходить через Чонгарську протоку, з’єднуючи Крим та Херсонську область.

Про це повідомила окупаційна влада Криму.

Міст отримав значні ушкодження, рух через нього припинений. Внаслідок удару частина дорожнього полотна пробита наскрізь, розміри отворів сягають двох метрів.

За інформацією місцевих, на данний момент усі автомобілі розвертають на КПП поблизу моста та спрямовують через Кримський міст чи Армянськ.

Міст є стратегічним об’єктом, який відіграє важливу роль в логістиці російських окупаційних військ. Так, через припинення руху через Чонгар російським вантажівкам, аби дібратись із Криму в окупований Мелітополь, доведеться робити об’їзд у 100 кілометрів, що займе мінімум кілька годин.

В умовах розміщення великих російських складів з боєприпасами у глибокому тилу через загрозу ударів HIMARS, це може сильно ускладними підвоз боєприпасів та негативно вплинути на обороноздатність позицій на Запорізькому напрямку.

Ракетний удар

В наслідок удару невідомим видом озброєння міст отримав значні ушкодження дорожнього полотна. За своїми характерними ознаками наслідки ураження схожі на результат застосування ракетного озброєння, які можна було спостерігати після ударів по Антонівському мосту.

Також на користь версії з ракетним ударом говорять сліди розриву від влучання невідомого боєприпасу поблизу моста.

Міст знаходиться в 128 кілометрах від найближчої точки лінії бойового зіткнення, а саме правобережжя Херсонщини. Це виключає можливість застосування вже традиційних високоточних ракет GMLRS із установок HIMARS, дальність котрих не перевищує 84 кілометрів.

Претендетом на ураження цілей на такій великій дальності є нещодавно передані Британією авіаційні крилаті ракети Storm Shadow. Тим не менш, дещо скромні наслідки влучання не дуже сходяться з потужністю бойової частини ракети масою 450 кілограм.

Ще одним потенційним претендентом можна вважати українську ракету “Вільха-М”, що конструювалась ще до початку російського вторгнення та знаходилась на завершальних етапах розробки вже в 2022 році. Дальність ураження цих ракет в 150 км покриває відстань до мосту, а її бойова частина масою 170 кг подібна по впливу такої ж у GMLRS масою 91 кг.

Стрільби «Вільха-М» на Державному випробувальному полігоні «Алібей» 25 квітня 2020 року

28 лютого 2023 перший заступник голови Національної асоціації оборонно-промислового комплексу України Іван Вінник заявив, що наразі виробники планують модифікувати “Вільху-М”. Він відмовився уточнити, коли саме можуть бути готові ракети та скільки їх буде виготовлено.

«Скажімо так, сподіваємось, якраз під час контрнаступу, вірогідність якого очікують на півдні, у напрямку Азовського моря», — заявив він«Випробування проходитимуть на полі бою».

Війна з Росією Крим Ракетний удар Україна