fbpx
У Туреччині розробили субмарини для спецоперацій

У Туреччині розробили субмарини для спецоперацій

Європа Підводні човни Світ Суднобудування Туреччина Флот

На виставці IDEF-2023 у Стамбулі турецька суднобудівна компанія Dearsan представила унікальні рішення для флоту.

Dearsan розробила підводний човен з подвійним корпусом для десантних операцій та мінісубмарину для спеціальних операцій, яку також можна модифікувати у варіант надвеликого підводного безпілотника.

Всі розробки перебувають у стадії концептуального проєктування. LCSUB (landing craft submarine) призначена для підтримки десантних операцій.

Підводний човен може взяти на борт 60 морпіхів і доставити їх непоміченими на берег. Субмарина здатна відстежувати і виявляти супротивника, а також збирати розвіддані в районі десантних операцій.

За інформацією, наданою офіційними особами на стенді Dearsan, конструкція підводного човна передбачає пару здвоєних міцних корпусів.

Підводний човен LCSUB від Dearsan. Липень 2023. Туреччина. Фото: Dearsan

Хоча субмарина ще перебуває на стадії проєктування з огляду на її габарити, LCSUB у перспективі можна інтегрувати до складу оснащення універсального десантного корабля Anadolu, який цього року поповнив турецький флот.

Очікується, що LCSUB матиме високу маневреність на мілководді і зможе непомітно заходити в прибережні райони.

Довжина LCSUB – 29,9 метра, ширина – 5,2 метра, висота – 4,65 метра, водотоннажність – 180 тонн. Силова установка електрична.

Dearsan запропонувала і ударний варіант даного дизайну, який отримав позначення HDA-700. У цьому випадку габарити збільшені: довжина – 36,5 метра, ширина – 8,1 метра, висота – 7,2 метра, водотоннажність – 700 тонн.

Підводний човен HDA-700 від Dearsan. Липень 2023. Туреччина. Фото: Dearsan

HDA-700 хочуть оснастити шістьма 533-мм торпедними апаратами. Передбачається, що субмарина також зможе запускати ракети, міни та підводні безпілотники.

Ще одна розробка Dearsan – 19-метрова мінісубмарина AMT SEAL SUB, яка призначена для розгортання сил спеціального призначення. При водотоннажності 85 тонн вона отримає силову установку потужністю 100 кВт, що дозволить розвивати швидкість понад 10 вузлів. Заявлена ​​глибина занурення – до 75 метрів.

Підводний човен AMT SEAL SUB від Dearsan. Липень 2023. Туреччина. Фото: Dearsan

Представники Dearsan повідомили, що в рамках створення AMT SEAL SUB розглядається і безекіпажний варіант, який можна віднести до надвеликих підводних безпілотників. Такий апарат зможе проводити розвідку, боротьбу з підводними човнами та морськими мінами.

Європа Підводні човни Світ Суднобудування Туреччина Флот