fbpx
Україна отримає додаткові БМП M2 Bradley у новому американському пакеті допомоги

Україна отримає додаткові БМП M2 Bradley у новому американському пакеті допомоги

M2 Bradley БМП Бронетехніка Війна з Росією Військова допомога НАТО США Україна

До нового пакету військової допомоги від США увійдуть 50 бойових машин піхоти M2 Bradley. Таким чином парк ЗСУ зросте до 100 одиниць БМП цього типу.

Про це повідомляє Associated Press з посиланням на високопоставленого американського чиновника міноборони.

Він також підтвердив бажання передати Україні близько 100 колісних 8×8 бронемашин Stryker. Їх можуть доставити ЗСУ протягом кількох найближчих тижнів.

Чиновник пояснив відсутність у пакеті американських танків M1 Abrams: “Це дуже складна техніка. Це дорого, на ньому важко тренуватися. Він має реактивний двигун, я думаю, це приблизно три галони на милю реактивного палива (700 л на 100 км – ред.). Це не найпростіша система в обслуговуванні. ..ми не повинні надавати українцям системи, які вони не можуть відремонтувати, не можуть підтримувати, і що вони у довгостроковій перспективі не можуть дозволити собі, тому що це не корисно“.

Бронемашини M2A2 ODS-SA Bradley нацгвардії США. 2021 рік. США. Фото: Нацгвардія США

Нагадаємо, про передачу 50 одиниць M2 Bradley оголосили у перший тиждень січня.

США надають Україні версію БМП M2A2 ODS, яку створили після аналізу досвіду операції “Буря в пустелі”.

Військовослужбовці ЗСУ навчатимуться роботі з “Bradley” у Німеччині.

Бійці 47 окремої механізованої бригади вже продемонстрували перші кадри з навчання.

M2 Bradley – основна бойова машина піхоти, що перебуває на озброєнні армії США. Виробляється з 1981 року підрозділами компанії BAE Systems. При розробці БМП конструкторам поставили вимогу, щоб нова машина мала швидкість танка M1 Abrams, але й могла виконувати ті ж транспортні функції, що і гусеничний БТР M113.

Bradley озброєна 25-мм автоматичною гарматою M242 Bushmaster. Споряджений боєкомплект складає 300 снарядів, возимий – 600. В арсеналі БМП – бронебійні підкаліберні та осколково-фугасні боєприпаси. Також Bradley має пускову установку ПТРК TOW. Додаткове озброєння – спарений з гарматою кулемет M240C. Також БМП може мати встановлену і так звану амбразурну зброю – шість автоматичних 5,56 мм незйомних гвинтівок у бійницях – M231.

Моторно-трансмісійне відділення розташоване у передній правій частині корпусу. Машина має турбодизельний двигун потужністю 500 кінських сил. Трансмісія має три фіксовані передачі “вперед” і одну “назад”.

Механік-водій сидить ліворуч від МТВ. У башті БМП розташовані місця командира (праворуч) та навідника.

Окрім США M2 Bradley стоїть на озброєнні Греції, Хорватії, Саудівської Аравії та Лівану.

 

M2 Bradley БМП Бронетехніка Війна з Росією Військова допомога НАТО США Україна