fbpx
Уряд Швейцарії погодить викуп танків Leopard 2 Німеччиною

Уряд Швейцарії погодить викуп танків Leopard 2 Німеччиною

Rheinmetall Бронетехніка ЄС НАТО Німеччина Танк Leopard 2 Швейцарія

Уряд Швейцарії підтримав запит Німеччини та німецької оборонної компанії Rheinmetall на викуп старих танків Leopard 2А4.

Новину про це оприлюднило видання Zeit.

Федеральна рада країни оголосила, що Швейцарія не планує використовувати 25 із 96 танків, виведених раніше зі складу збройних сил на зберігання.

Комітет з політики безпеки Національної ради Швейцарії схвалив плани викупу ще у березні. Тепер це рішення мають підтримати і на рівні Федеральних зборів, які складаються з Національної ради та Ради штатів.

Танк Leopard 2 (Pz 87) Збройних сил Швейцарії. Фото з відкритих джерел

Наприкінці лютого федеральний міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус і федеральний міністр економіки Роберт Хабек офіційно звернулись до міністра оборони Швейцарії Віолі Амхерд з проханням погодити передачу списаних танків швейцарської армії Leopard 2.

«Вони запевнили, що не перекинуть танки в Україну, бойові машини залишаться в Німеччині або потраплять до партнерів по НАТО чи ЄС, щоб ті змогли закрити власні потреби», – повідомили в міноборони Швейцарії.

Швейцарія не може напряму передати зброю Україні через нейтралітет, проте на початку лютого видання Bloomberg повідомляло, що країна розглядає варіант відправки своєї військової техніки союзникам України – щоб вони могли передати Києву аналогічне озброєння із власних запасів.

Німецький уряд планує, що танки, які планують придбати у Швейцарії, посилять обороноздатність країн Європи. У Німеччині розраховують, що викуплені Leopard 2 дозволять заповнити нестачу важкої бронетехніки в країнах Євросоюзу та НАТО, які постачають власну бронетехніку Україні.

На сьогоднішні швейцарська армія має 134 танки Leopard 2 на озброєнні та 96 танків Leopard 2 на зберіганні. Танки регулярно проходять технічний огляд, проте не модернізувалися.

Танк Leopard 2 (Pz 87) Збройних сил Швейцарії. Фото з відкритих джерел

У листопаді 2022 року уряди Словаччини та Німеччини вже погодили так званий “круговий обмін” бронетехнікою, у рамках якого Словаччина передала Україні 30 бойових машин піхоти. На заміну їм країна отримає 15 танків Leopard 2A4 від Німеччини.

Разом з бронетехнікою надійдуть запчастини та відбудеться навчання особового складу. У рамках трансферу німецькі танки перед відправленням до Словаччини пройдуть капітальний ремонт та модернізацію.

Також, в рамках тієї ж схеми обміну Чехія передала Україні невідому кількість танків Т-72М1, в обмін на яку від Німеччини мала отримати 14 відремонтованих та модернізованих танків Leopard 2A4, а також одну броньовану ремонтно-евакуаційну машину Bpz3 Büffel. На сьогоднішній день Чехія отримала частину із обіцяної бронетехніки.

Rheinmetall Бронетехніка ЄС НАТО Німеччина Танк Leopard 2 Швейцарія