fbpx
Японія спільно з Британією та Італією розробить винищувач наступного покоління

Японія спільно з Британією та Італією розробить винищувач наступного покоління

BAE Systems Rolls-Royce Авіабудування Авіація Азія Велика Британія Винищувач Італія Компанія Leonardo ОПК Світ Технології Японія

Уряд Японії вирішив спільно з Великою Британією та Італією розробити новий винищувач Mitsubishi FX для Повітряних сил самооборони.

За інформацією Asahi Shimbun, підписання офіційної угоди про співпрацю очікується наступного місяця.

Бойовий літак нового покоління буде розроблений японською Mitsubishi Heavy Industries та британським оборонним гігантом BAE Systems. Винищувач у перспективі має замінити японські літаки Mitsubishi F-2.

Провідна аерокосмічна та оборонна компанія Італії Leonardo також візьме участь у розробці.

Японська корпорація IHI та британський виробник авіаційних двигунів Rolls-Royce відіграватимуть головну роль у розробці нових двигунів для винищувача. До них, як очікується, приєднається італійська Avio, яка також займається авіаційними двигунами.

За даними японського видання, Токіо також планує переглянути три принципи передачі оборонного обладнання та технологій, щоб дозволити новому бойовому літаку вийти на зовнішній ринок.

Раніше повідомлялося, що FX буде дводвигунним. Він отримає відхилені кілі, які виконуватимуть роль керма висоти та напрямку за відсутнього горизонтального хвостового оперення. Літак отримає внутрішні відсіки для озброєння.

Нові винищувачі доповнять японський парк бойових літаків F-35 виробництва американської Lockheed Martin.

Проєктне зображення нового винищувача міністерство оборони Японії опублікувало ще у 2019 році. Створення нового літака – крок у відповідь на ріст військової могутності Китаю.

F-X - очікуваний вигляд винищувача для повітряних сил самооборони Японії

Раніше очікувалося, що виробництво першого прототипу Mitsubishi FX почнеться в 2024 році, а льотні випробування стартують у 2028 році. Тоді передбачалося, що борт буде розроблений силами виключно японської промисловості. Але наразі відомо, що літак, ймовірно, представлять до середини 2030-х років.

Минулого року стало відомо, що Японія вирішила розробити двигун для перспективного винищувача FX за допомогою Великої Британії.

Ілюстрація винищувача нового покоління

Уряд Сполученого Королівства у грудні 2021 року офіційно підтвердив домовленість з Японією про участь у розробці демонстратора двигуна для винищувача нового покоління. Британія на першому етапі вкладе 30 мільйонів фунтів у планування та цифрове проєктування, а потім ще 200 мільйонів фунтів на створення повномасштабного демонстратора силової установки.

BAE Systems Rolls-Royce Авіабудування Авіація Азія Велика Британія Винищувач Італія Компанія Leonardo ОПК Світ Технології Японія