fbpx
ЄС залишає технічних спеціалістів в Афганістані

ЄС залишає технічних спеціалістів в Афганістані

Азія Афганістан Європа Світ

Європейський Союз (ЄС) залишає своїх технічних спеціалістів в Афганістані попри виведення військ НАТО та США з країни.

Про це пише УНН з посиланням на заяву представника зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано.

Ці фахівці працюють у країні в рамках програм розвитку.

Виведення військових США і НАТО з Афганістану відбувається в умовах активізації «Талібану».

Ми не маємо наміру виводити наших фахівців, які працюють в Афганістані в рамках програм розвитку, — заявив він, відповідаючи на питання про безпеку громадян ЄС.

Петер Стано сподівається на прогрес у мирних переговорах, що вже тривалий час відбуваються через посередників на різних майданчиках.

Ми продовжуємо підтримувати народ Афганістану. Ми сподіваємося, що мирний процес буде продовжуватися і нам не доведеться виводити наших фахівців з Афганістану або нашу місію з Кабула, — зазначив він.

Стано підкреслив, що ЄС також працює з Афганістаном і регіональними партнерами, щоб запобігти масовому виходу мігрантів з Афганістану слідом за виведенням західних збройних сил з цієї країни. США і НАТО почали виведення своїх військ з Афганістану 29 травня цього року після військової операції в цій країні, що тривала майже 20 років.

Ситуація в Афганістані обговорювалася в понеділок на плановій зустрічі Ради ЄС на рівні глав МЗС. Ми стурбовані військовим наступом „Талібану“, міністри закликали „Талібан“ взяти участь в загальнонаціональному мирному процесі, який дозволить країні вийти на шлях мирного розвитку, — заявив він.

Центральне командування Сполучених Штатів повідомляє, що станом на 5 липня, виведення американського військового контингенту з Афганістану завершене на 90%. Також Міністерству оборони Афганістану офіційно було передано сім об‘єктів.

У командуванні уточнили, що з міркувань безпеки дані про виведення американських військових з Афганістану надаватимуть лише у відсотковому співвідношенні.

На початку липня війська США та НАТО залишили авіабазу в Афганістані – Баграм, найбільшу базу США в країні, де американські військові перебували впродовж 20 років.

Азія Афганістан Європа Світ