fbpx
З наступного року ВМС України закуповуватиме безпілотні протимінні комплекси – Неїжпапа

З наступного року ВМС України закуповуватиме безпілотні протимінні комплекси – Неїжпапа

БпА (Безпілотні апарати) ВМС України Закупівлі Міни Україна Флот

Військово-морські сили України планують починати закупівлю безпілотних протимінних комплексів у 2023 році.

Про це інформує Мілітарний.

Командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа, у інтерв’ю «Крим.Реалії» повідомив про плани щодо розвитку та нарощення спроможностей українських протимінних засобів на Чорному та Азовському морях, пише «Радіо Свобода».

Контр-адмірал розповів, що нині розглядається два шляхи для набуття протимінних можливостей. Зокрема, це закупівля за кредитом Великої Британії двох протимінних кораблів типу Sandown. Вони повинні бути у складі ВМС вже у 2023 році.

Також він уточнив, що другий шлях вирішення проблеми є закупівля безпілотних протимінних комплексів.

«На тому ж Азовському морі не завжди можливо застосовувати протимінні кораблі. Адже там не великі глибини і є лише рекомендовані шляхи проходів. З безпілотними комплексами з’явиться можливість віддаленого застосування, що вирішить безліч проблем», – розповів Неїжпапа.

Зі слів командувача випливає, що мова йде про протимінні системи до складу яких входять надводні безпілотні катери, які призначені для обстеження акваторії та дна моря, і виявлення морських мін.

Олексій Неїжпапа додав, що Військово-морські сили планують розмістити катери Mark VI не тільки в Чорному морі, а й в Азовському. Які можуть оснащуватися зокрема і протимінними комплексами, пише «Крим.Реалії»:

Патрульний катер Mark VI. Фото з відкритих джерел

«[Катери Mark VI] також можуть мати на своїх бортах невеликі протимінні комплекси. І, відповідно, вони можуть використовуватися як протимінні катери. Саме такі напрями ми й розглядаємо у протимінній боротьбі.», – додав командуючий ВМС.

Про які саме комплекси і чийого вони будуть виробництва, наразі невідомо.

Сучасні дистанційно керовані протимінні систем забезпечувати боротьбу з будь-якими типами морських мін на різних глибинах.

Військово-Морські Сили ЗС України очікують надходження першого британського тральщика класу Sandown до кінця поточного року.

БпА (Безпілотні апарати) ВМС України Закупівлі Міни Україна Флот