fbpx
Заборонені міни з Росії долучено до справи з порушення законів та звичаїв війни

Заборонені міни з Росії долучено до справи з порушення законів та звичаїв війни

Війна на Донбасі Донбас Інтервенція РФ 2014-2021 Міни Російська агресія СБУ Україна

В Україні вирішується питання щодо передачі доказів використання російської зброї на Донбасі до міжнародних судових інстанцій.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Службу безпеки України.

Міжнародні судові інстанції мають притягнути до відповідальності осіб, причетних до воєнних злочинів на території України.

СБУ продовжує системну роботу щодо документування злочинів гібридної агресії РФ проти України.

Протипіхотна фугасна натискної дії ПМН-2 на Донбасі. Фото: СБУ

В ході слідчо-оперативних дій, задокументовано факти постачання бойовикам на окупованій території зброї та боєприпасів з Російської Федерації.

Серед вилучених військових засобів ураження російського виробництва – реактивні вогнемети «Шмель», вибуховий комплекс «Охота» та протипіхотні міни, які заборонені Оттавською конвенцією 1997 року.

Неконтактний підривний пристрій НВУ-П «Охота». Фото: СБУ

За даними слідства, у лютому 2021 року, через застосування бойовиками забороненої російської зброї, загинув мешканець селища Хутір Вільний Сєвєродонецького району Луганської області.

Він підірвався на протипіхотній осколковій міні натяжної дії ПОМ-2 (не стоїть на озброєнні України – ред.) на території власного подвір’я.

Протипіхотна міна ПОМ-2 осколкова натяжної дії. Фото: СБУ

Крім того, задокументовано факти використання бойовиками проти українських військ на сході України, сучасної російської зброї.

Серед ідентифікованих зразків – ручний багаторазовий мультикаліберний багатофункціональний гранатомет РПГ-32 «Баркас».

На Луганщині, співробітники СБУ задокументували елементи реактивної гранати «Занос», виробництва РФ. Ці засоби ураження, бойовики застосовували в ході обстрілів українських позицій в районі міста Попасна.

Елемент реактивної гранати «Занос» на Донбасі. Фото: СБУ

Вилучені зразки російської зброї долучено до матеріалів кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ч. 1 ст. 258 (терористичний акт) та ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Війна на Донбасі Донбас Інтервенція РФ 2014-2021 Міни Російська агресія СБУ Україна