fbpx
Збройні сили знищили МТ-ЛБ з корабельною установкою А-22 “Огонь”

Збройні сили знищили МТ-ЛБ з корабельною установкою А-22 “Огонь”

Бронетехніка Війна з Росією Втрати Росії МТ-ЛБ Росія РСЗВ Україна

Збройні сили України знищили першу російську МТ-ЛБ з пусковими установками радянського вогнеметно-запалювального корабельного комплексу А-22 “Огонь”.

Відповідні фотографії оприлюднили в соціальних мережах.

Повідомляється, що бойова машина була знищена поблизу селища Козачі Лагері, що на Херсонщині.

Враховуючи наближеність населеного пукту до позицій українських військових, засобом ураження міг бути FPV-дрон або дрон з можливістю скидання боєприпасів.

Підтвердженням цього може слугувати обгорілий корпус бойової машини та візуальна відсутність осколкових пошкоджень.

“Мілітарний” повідомляв про появу таких РСЗВ у червні 2023 року.

А-22 “Огонь” – це вогнеметно-запалювальний корабельний комплекс калібру 140 мм, що призначений для озброєння десантних суден на повітряній подушці.

Пускова установка, що має індекс МС-227, оснащується некерованими ракетами ОФ-45, ЗЖ-45 або ОФД-45.

Основний боєприпас ОФ-45 призначений для ураження легоброньованої техніки та піхоти, його варіант ОФД-45 має потужнішу бойову частину та збільшену дальність ураження.

Дальність ведення вогню снарядами ОФ-45 доходить до 4500 метрів, ОФД-45 – до 9500 метрів. Маса бойової частини у першому випадку складає 5,56 кілограмів, у другому – 6 кілограмів.

Також є запалювальні снаряди ЗЖ-45, що за своїми характеристиками близькі до ОФ-45.

Крім того, сама пускова установка має два типи, перший – це МС-227, що у походному стані розміщується у спеціальній ніші, другий – МС-227П, що стаціонарно розміщується на палубі. На російських МТ-ЛБ найімовірніше використовується саме МС-227П.

Установка вміщує в собі 22 ракети, на кораблях боєзапас зберігається в спеціальних нішах, у випадку з МТ-ЛБ найімовірніше заряджається вручну.

Відсутність корабельних систем управління вогнем змусила росіян інтегрувати на цей комплекс оптичні засоби для наведення.

Нагадаємо, що “Мілітарний” повідомляв про встановлення  росіянами корабельного реактивного морського бомбомету РБУ-6000 “Смерч-2” на МТ-ЛБ.

Читайте більше про розробки на базі МТ-ЛБ у статті на “Мілітарному”: “МТ-ЛБ: бойова колісниця російсько-української війни”

Бронетехніка Війна з Росією Втрати Росії МТ-ЛБ Росія РСЗВ Україна