fbpx
Бомби, ракети та боєприпаси: Франція озвучила плани виробництва зброї

Бомби, ракети та боєприпаси: Франція озвучила плани виробництва зброї

AMX-10 RC Storm Shadow / Scalp Авіаційне озброєння Боєприпаси Військова допомога Європа САУ CAESAR Україна Франція

Міністерство оборони Франції відзвітувало про темпи виробництва озброєння та плани надання військової допомоги Україні.

Про це під час пресконференції розповів міністр оборони країни Себастьян Лекорню.

У 2024 році оборонна промисловість країни має виготовити 600 коригованих авіаційних бомб AASM. Наступного ж року Франція планує подвоїти цю кількість, досягнувши позначки 1200 авіабомб.

За словами Лекорню, вже до кінця березня уряд має передати 100 бомб у межах військової допомоги Україні. Повітряні сили активно застосовують їх на передовій, інтегрувавши на винищувачі МиГ-29.

Також він повідомив про обговорення питань з інтеграції авіабомб AASM на винищувачі F-16, перші з яких мають з’явитися на озброєнні ЗСУ вже цього року.

Український МиГ-29 з авіабомбою AASM 250 HAMMER. Джерело: НІП «Тиск».

У 2024 році французький підрозділ MBDA має випустити 40 крилатих ракет SCALP, виробництво яких тривалий час було зупинене. Наразі невідомо, чи йдеться про поновлення виробництва або ж ремонт наявних на складах ракет.

Саме ці ракети використовують українські Повітряні сили для нанесення ударів по російському Чорноморському флоту.

Також міністр оборони торкнувся теми виробництва боєприпасів, озвучивши наміри збройової промисловості випустити цього року близько 100 тисяч снарядів.

Зі ста тисяч 155-мм артилерійських боєприпасів 80 000 має бути надано Україні в межах військової допомоги, а решта Франції.

Лекорню також нагадав, що в межах програми «артилерійської коаліції» Франція, Данія та Україна профінансували виробництво 78 самохідних гаубиць Caesar на потужностях компанії Nexter. Усі вони мають бути виготовлені до кінця року.

Раніше передбачалось, що кожна з країн-учасниць коаліції зробить свій внесок у фінансування проєкту. Так, Франція використає 50 мільйонів євро зі свого Фонду підтримки України для замовлення 12 із 78 гаубиць. Виробництво ще 6 машин профінансувала Україна.

Виробництво САУ Caesar на потужностях Nexter в Роані. Фото: Anthony THOMAS-TROPHIME

Цього року уряд Франції також планує виділити новий пакет військової допомоги Україні, до якого увійде бронетехніка, зокрема, додаткові бронетранспортери VAB та розвідувальні машини AMX-10.

AMX-10 RC Storm Shadow / Scalp Авіаційне озброєння Боєприпаси Військова допомога Європа САУ CAESAR Україна Франція