fbpx
Другий український корвет отримав ім’я «Гетьман Іван Виговський»

Другий український корвет отримав ім’я «Гетьман Іван Виговський»

Володимир Зеленський Корвети Корвети класу Ada Суднобудування Туреччина Україна Флот Чорноморський флот

Президент України Володимир Зеленський присвоїв ім’я «Гетьман Іван Виговський» другому корвету класу Ada, який зараз будується для ВМС ЗС України.

Про це президент повідомив на борту корвета у Туреччині.

Володимир Зеленський присвоїв ім’я «Гетьман Іван Виговський» другому замовленому корвету класу Ada, що будується для Військово-морських сил України.

Про це він повідомив, стоячи на борту одного із замовлених для України корветів. Він зазначив, що указ про присвоєння ім’я кораблю був підписаний 7 березня та буде опублікований згодом.

Урочисте закладання другого корвету відбулося в серпні торік на суднобудівному підприємстві в Стамбулі. За турецькими традиціями, урочиста закладка відбувалася лише після побудови частини секцій та корпусу.

За словами представників ВМСУ, всі роботи з будівництва судна здійснюються за укладеним в угоді графіком. Через початок російського вторгнення у лютому 2022 року весь корабель буде побудований в Туреччині.

Відомо, що конструкцію корвета змінювали на прохання українських Військово-морських сил.

«Серед цих змін — силова установка та вертикальні пускові установки зенітних ракет MICA VL, які розташовані в кормовій частині корабля», – наголосили у повідомленні.

Нагадаємо, що в серпні 2022 року Володимир Зеленський присвоїв ім’я «Гетьман Іван Мазепа» першому українському корвету. Він має увійти до складу Військово-морських сил України вже у 2024 році.

Українські корвети класу Ada

Контракт на будівництво двох корветів типу ADA Міністерство оборони України уклало з турецькими компаніями в грудні 2020 року.

Перший корвет для ВМС України заклали у Туреччині у вересні 2021 року. А вже наприкінці грудня на суднобудівному підприємстві в Стамбулі почали складати корпус корабля.

Артилерійське озброєння кораблів має складатися з 76-мм гармати OTO Melara Super Rapid та 35-мм Millennium, хоча на макеті першого судна, який вручили першій леді України, можна було розгледіти турецький 35-мм комплекс Korkut.

Кораблі є носіями восьми пускових установок протикорабельних крилатих ракет. Як озброєння для них українська сторона розглядала українські ракети Нептун, американські Harpoon, норвезькі NSM та турецькі Atmaca. Як протичовнове озброєння розглядалися торпеди Murene 90 Impact.

Більше про ці кораблі можна прочитати у статті «Корвет «Гетьман Іван Мазепа»: проєкт MILGEM, характеристики, озброєння та критика».

 

Володимир Зеленський Корвети Корвети класу Ada Суднобудування Туреччина Україна Флот Чорноморський флот