fbpx
Мобільні групи ППО вночі знищили 40% «Шахедів»

Мобільні групи ППО вночі знищили 40% «Шахедів»

Shahed-136 БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією ЗСУ ППО та ПРО ПС ЗСУ Україна

Майже 40% запущених по Україні російських дронів типу Shahed знищили мобільні вогневі групи протиповітряної оборони. Решта була збита іншими засобами.

Про це повідомив командувач Повітряних сил Микола Олещук.

Російська атака, уночі 25 листопада, стала наймасовішим застосуванням окупантами ударних безпілотників за весь час повномасштабної війни.

По Україні випустили загалом 75 ударних ударних дронів Shahed. Основним напрямком російського удару був Київ. За уточненими даними, протиповітряна оборона знищила 74 ворожих безпілотників.

Сили і засоби української ППО працювали у щонайменше шести областях: Київській, Сумській,  Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській та Кіровоградській.

Командувач Об’єднаних Сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Наєв розповів, що під час сьогоднішнього повітряного нападу окупантів в Північній операційній зоні Силами оборони України було знищено 55 ворожих ударних безпілотників Shahed. З них 28 ворожих БПЛА було знищено мобільними вогневими групами ППО, що оснащені великокаліберними кулеметами, ПЗРК та зенітними гарматами.

“Зокрема, на Сумському напрямку знищено 7 ударних дронів, на Чернігівському – 4 дрони камікадзе, а на Київському – 17 ворожих БПЛА”, – повідомив Наєв.

Мобільні групи ППО

З початком широкомасштабного російського вторгнення в Україні для швидкого посилення протиповітряної оборони почали створювати мобільні вогневі групи. Для їхнього пересування здебільшого використовують позашляховики, на які встановлюють великокаліберні кулемети та зенітні гармати малого калібру. Такі групи посилюються операторами переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК).

Нарощування спроможностей мобільних груп ППО

На початку листопада речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що кількість мобільних вогневих груп протиповітряної оборони в Україні буде нарощуватися і надалі. Вони потрібні для посилення захисту стратегічних об’єктів та критичної інфраструктури від російських ударних безпілотників.

Минулого місяця командування Об’єднаних сил ЗСУ повідомило, що на півночі України триває підготовка та формування нових вогневих груп протиповітряної оборони.

Фонд «Повернись живим» у жовтні передав мобільним вогневим групам ППО, перші спеціально розроблені телекомунікаційні комплекти.

Машини для мобільних груп ППО на Київщині. Жовтень 2023. Україна. Фото: Київська ОВА

Київська область минулого місяця передала для вогневих груп 45 обладнаних турелями позашляховиків зі спеціальним обладнанням. Також на Миколаївщині для мобільних груп ППО придбали 39 автомобілів Mitsubishi L200.

Shahed-136 БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією ЗСУ ППО та ПРО ПС ЗСУ Україна