fbpx
Морські операції та нове покоління морських дронів: журналіст The Times побував на секретному об’єкті ГУР

Морські операції та нове покоління морських дронів: журналіст The Times побував на секретному об’єкті ГУР

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією ГУР МО СБУ Україна Флот Чорне море

Секретна база на Дніпрі приховує новий український флот морських безпілотників, що розміщені на складі наповненому вибухівкою, якої вистачить, щоб знищити весь російський Чорноморський флот.

Про це розповідає журналіст The Times, який побував на секретному об’єкті Головного управління розвідки.

Управління повідомило виданню The Times про інсування трьох типів безпілотників.

Дрони Головного управління розвідки

Командир безпілотного флоту з позивним “13” заявив, що він робив пробоїни в найсучасніших російських військових кораблях, потопивши дві свої останні цілі біля Чорноморського у Криму 10 листопада.

Командир розповів, як безпілотники, укникаючи протичовнових сіток, прокралися в порт на світанку, щоб знайти правильний кут атаки.

Росіяни побачили їх і відкрили вогонь з кулеметів по їхніх низьких та вузьких силуетах. Але кулі не влучили в ціль, коли безпілотники розігналися.

Росіяни відкрили вогонь з великокаліберної зброї, але два безпілотники досягнули своїх цілей та влучили в десантні катери класу “Акула” і “Серна”, а третій – вибухнув в доці. Катери затонули, забравши з собою на дно Чорного моря завантажений бронетранспортер.

«Вони знали, що ми прийдемо», – сказав командир ГУР, додавши, що росіяни нічого не могли вдіяти.

«Радість була неймовірна. Це була мета мого життя – потопити російський корабель, і ми потопили одразу два. І наскільки я знаю, до цього ніхто і ніде такого не робив. Тепер у нас нова мета – потопити щось більше»

Бойовий шлях командира розпочався у травні, коли російський розвідувальний корабель “Иван Хурс” був змушений кульгати назад до порту з Босфору після того, як його уразили загадкові вибухи.

У липні, а потім у вересні така ж доля спіткала надсучасний російський патрульний корабель “Сергей Котов”. Вдруге його пошкодили безпілотники, які випадково влучили в корабель, коли він маневрував, щоб уникнути переслідування ворожої авіації.

За його словами, всі ці атаки були справою рук команди операторів ГУР.

«Ця зброя надзвичайно ефективна», – сказав командир. «Якщо ми лише приблизно уявимо, скільки коштує будівництво таких кораблів, як “Котов”, і підготовка екіпажів – це займе роки, щоб побудувати і навчити екіпаж. Навіть якщо перерахувати всі безпілотники, які використовуються в атаці, на один, то вони в тисячі разів дешевші».

Оператори безпілотників змінюють морську війну, викриваючи вразливість ворожих кораблів перед дешевими, швидко виготовленими дронами-камікадзе.

Морські дрони-камікадзе – фактор стримування російського флоту

Інші підрозділи, в тому числі Служба безпеки України, використовували безпілотники Sea Baby для атаки на Керченський міст, фрегат “Адмирал Макаров”, нафтовий танкер Sig і десантний корабель “Оленегорский горняк“. Вони несуть більшу боєголовку вагою 450 кілограмів.

Безпілотники в поєднанні з рейдами спецзагонів на острів Зміїний і в Крим, а також потопленням “Москви” змусили росіян відступити назад.

Російський флот був змушений перейти від наступальних до оборонних дій.

Передові військово-морські сили Росії, які колись загрожували висадкою десанту в Одесі, більше не можуть забезпечувати блокаду і навіть були змушені відступити до контрольованої Кремлем берегової лінії.

Для захисту окупованих портів, де Чорноморський флот встановив численні шари захисту від безпілотників, довелося задіяти гелікоптери та швидкі патрульні катери.

Це дозволило Україні прокласти через Босфор міжнародний торговельний маршрут, який обіймає узбережжя Румунії і Болгарії, союзників НАТО, і послабити тиск Путіна на економіку країни.

Бріджит Брінк, посол США в Києві, заявила, що відтоді, як Кремль вийшов з чорноморської зернової угоди влітку, український “гуманітарний коридор” дозволив пройти понад 200 суднам та семи мільйонам тонн зерна, металів та інших товарів.

Нове покоління дронів

«Росіяни стали поводитися на морі набагато обережніше. Ми можемо просто поглянути на зміни в їхньому пересуванні. Вони почали проводити більшу частину часу ближче до кримського узбережжя, здійснюючи переходи між Севастополем, Феодосією, Керчю, Новоросійськом. Вони вже не можуть дозволити собі пересуватися цим маршрутом так вільно, як це було до початку нашої роботи», – сказав командир з ГУР.

Ліворуч від нього – стрункі сірі рами безпілотних надводних суден Magura V5, кожне з яких оснащене двома камерами, інфрачервоною оптикою, супутниковим приймачем і двигуном потужністю 300 к.с., який рухає судно крізь хвилі зі швидкістю 45 морських миль/год. У носовій частині каяка розміщена 250-кілограмова боєголовка.

Праворуч від командира – чорні корпуси наступного покоління дронів, оснащені важчими боєголовками, які можуть виставляти міни на шляху суден, що нічого не підозрюють, а потім повертатися на базу неушкодженими.

Хоча його морські безпілотники повністю збираються в Україні, очевидно, що вони отримали перевагу від західних технологій.

Супутниковий приймач типу Starlink розташований на задній панелі, який передає зображення з двох камер до підрозділу військової розвідки, що має тісні зв’язки як з британською, так і з американською розвідкою.

Двигун потужністю 300 к.с. розвиває швидкість до 45 миль/год під час атаки, а крейсерська швидкість 25 миль/год забезпечує йому дальність ходу близько 250 миль.

Успіхи України на морі відзначив лорд Кемерон з Чіпінг-Нортона, міністр закордонних справ, під час свого візиту до Одеси минулого місяця.

«Дуже важливо, чого досягнув український флот – відтіснивши росіян, відкривши ці нові морські шляхи», – сказав він. «Я пишаюся тим, що Британія відіграє свою роль».

“13” щиро погоджується з словами лорда. «Я мрію потопити ще більше російських кораблів, набагато більше», – сказав він. «Так багато, щоб вони взагалі не могли плавати. Чи здатні ми знищити весь Чорноморський флот? Так. І ми над цим працюємо».

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією ГУР МО СБУ Україна Флот Чорне море