fbpx
Науково-дослідне судно «Ноосфера» вже у Середземному морі

Науково-дослідне судно «Ноосфера» вже у Середземному морі

НАН України Світ Середземне море судно Україна Флот

Українське науково-дослідне судно льодового класу «Ноосфера» пройшло через Босфор та вийшло в Середземне море.

Про це інформує Мілітарний.

Фото проходження українського наукового судна у напрямку Середземного моря, оприлюднив 31 січня у Twitter спотер Cavit Ege Tulça (@egetulca).

«Ноосфера» 28 січня вирушила у перший рейс під українським прапором з Одеси до антарктичної станції «Академік Вернадський».

На борту судна, окрім екіпажу, шість українських дослідників Антарктики, а ще 28 вітчизняних науковців приєднаються до них у чилійському порту Пунта-Аренасу.

Науково-дослідне судно України “Ноосфера” в Одесі. Січень 2022. Фото: НАНЦ

Судно доправить в Антарктику, на станцію «Академік Вернадський» команду 27-ї Української експедиції для заміни наших зимівників. А також, щоб взяти на борт другу групу вчених – дослідників Південного океану.

Науково-дослідне судно що пройшло технічне обслуговування на Чорноморському судноремонтному заводі, доставить на станцію різноманітні вантажі: річний запас провізії, технологічне обладнання та будівельні матеріали.

Екіпаж «Ноосфери» у складі 26 моряків очолив український капітан Павло Панасюк, який має величезний досвід роботи на іноземних науково-дослідних суднах.

Науково-дослідне судно України “Ноосфера” в Одесі. Січень 2022. Фото: НАНЦ

«Ноосфера» є колишнім британським науково-дослідним судном James Clark Ross, корабель отримав свою нову назву 29 жовтня в Одесі.

19 серпня 2021 року, український «Національний антарктичний науковий центр» та установа «Дослідження та інновації» Великої Британії підписали акт про купівлю судна. 30 серпня 2021 року, над флагманом українського науково-дослідного флоту підняли український прапор.

18 вересня 2021 року, судно вирушило з Фредеріксгавену (Данія) до України. Перед виходом у море була проведена значна робота з перереєстрації та страхування судна, отримано нові радіопозивні тощо. Судно James Clark Ross, 3 жовтня пройшов через протоку Босфор у Чорне море та попрямував до Одеси.

На борту «Ноосфери» розміщені декілька лабораторій для вивчення зразків морської води, та ґрунтів із дна, дослідження представників океанської флори та фауни та для проведення хімічних експериментів, фіксування кліматичних змін.

НАН України Світ Середземне море судно Україна Флот