fbpx
Росіяни готують диверсії на підприємствах болгарського ОПК

Росіяни готують диверсії на підприємствах болгарського ОПК

Болгарія Війна з Росією ГРУ Росії ЄС НАТО Росія Україна

Росіяни готують диверсії на підприємствах болгарського оборонно-промислового комплексу.

Про це повідомляє видання The Financial Times.

Болгарський збройовий магнат Еміліан Гебрев, який пережив два російських замахи, б’є на сполох через спроби Москви зірвати поставки озброєння в Україну.

У інтерв’ю виданню він заявив, що російські диверсанти активно атакують його виробничі потужності та склади, і ця кампанія розпочалася ще до повномасштабної російсько-української війни.

«Російські загрози [означають], що необхідно вжити новий комплекс заходів на національному рівні, а також на рівні Альянсу», – написав він у відповіді на відповідях на запитання, маючи на увазі НАТО, членом якого Болгарія є з 2004 року.

Гебрев заявив, що оперативники російського Головного управління Генерального штабу ЗС РФ (раніше ГРУ), які двічі намагалися вбити його в 2015 році, “очевидно, діяли за наказом з дуже високого рівня в Москві”.

Він додав, що залишається незрозумілим, навіщо Росії “використовувати підривні методи на об’єктах, пов’язаних з обороною, і вчиняти замахи на території НАТО і ЄС”.

Жоден російський оперативник не був затриманий або притягнутий до відповідальності у зв’язку з його отруєнням і вибухами на об’єктах його компанії.

Гебрев звинуватив у цьому болгарський уряд, на який продовжує впливати Москва.

Російський вплив поширюється на політичні партії та засоби масової інформації, загрожує зростаючим амбіціям Болгарії збільшити виробництво зброї і боєприпасів радянських часів, які використовуються великою кількістю країн світу.

«З часів холодної війни “Болгарія [була] занадто вразливою і розслабленою, пропонуючи зручне середовище для вільної діяльності агентів ГРУ», – сказав Гебрев.

Росіяни двічі намагалися вбити Гебрева, перший раз використовуючи нервово-паралітичну речовину, а другий – намагаючись отруїти.

Болгарська прокуратура розслідувала справи трьох російських агентів, підозрюваних у роботі з нервово-паралітичною речовиною і звинуватила їх у “замаху на вбивство”.

Але в 2020 році провадження було призупинено, влада послалася на відсутність прогресу і міжнародної правової допомоги.

Вперше компанія Emco, власником якої є Гебрев, стала мішенню в 2011 році, коли на одному з її складів у центральній Болгарії стався вибух.

Гебрев заявив, що це був перший акт саботажу проти його заводів – твердження, яке не було підтверджено офіційним розслідуванням.

Інші вибухи відбувалися протягом багатьох років, зокрема вибух у 2022 році та пожежа цього року на заводі Emco в Карнобаті на сході Болгарії.

Подібні інциденти траплялися і на інших підприємствах-виробниках озброєнь, але влада не розслідувала обставини.

«Не було жодного результату в жодному з понад десятка випадків, пов’язаних з російськими терористичними актами і шпигунською мережею в Болгарії», – сказав Гебрев.

При нещодавно обраному прозахідному уряді в Софії, який пообіцяв стримувати російський вплив, у червні був звільнений головний прокурор, а реформа правосуддя ускладнила закриття справ про корупцію та організовану злочинність.

«Прокуратура і попереднє керівництво Служби національної безпеки [ДАНС] були причетні до систематичного і масового приховування … диверсійних актів, скоєних російськими оперативниками, у тому числі вибухів на наших складах і спробу отруєння “Новачком”», – заявив Гебрев.

За оцінками болгарських чиновників, до 40 відсотків куль і снарядів, що використовуються Україною у війні з Росією, виробляються в Болгарії. Виробництво озброєння приносить Болгарії близько 5 відсотків ВВП.

Крім того, болгарські оборонні підприємства зараз активно поповнюють запаси союзників по НАТО після передачі значної кількості боєприпасів Україні.

Болгарія Війна з Росією ГРУ Росії ЄС НАТО Росія Україна