fbpx
В Австрії здійснив перший політ новий літак з українським двигуном

В Австрії здійснив перший політ новий літак з українським двигуном

Авіабудування Авіація Австрія ДП «Івченко-Прогрес» Європа Навчально-тренувальний літак Світ Україна

В Австрії підняли у повітря новий навчально-тренувальний літак з українським двигуном.

Про це інформує Мілітарний.

Свій перший політ, 11 грудня 2021 року, здійснив прототип двомісного навчально-тренувального літака P01 розробленого австрійською компанією CEA Design GmbH.

Політ тривав трохи більше 20 хвилин, під час якого були перевірені всі системи та льотні характеристики нового літака.

P01 — це турбогвинтовий навчальний літак, який в основному виготовлений з вуглецевого волокна. Літак був повністю розроблений, виготовлений та протестований фахівцями компанії CEA Design GmbH, що базується в Коттінгбрунні в Австрії.

Літак отримав український турбувальний двигун з цифровим керуванням AI-450CP-2 від «Івченко-Прогрес» з потужністю не менше 750 к. с. та сучасну авіоніку у вигляді так званої «скляної кабіни» та багато інших нових та інноваційних деталей конструкції планера. Літак повине розвивати швидкість більше 500 км/год.

Під час розробки приділялася велика увага безпеці. Так P01 має катапультні крісла, навіс із захистом від ударів птахів та захищену від ударів кабіну. Усі критичні системи літака мають резервування.

Австрійська компанія Central European Aircraft Design (CEAD) GmbH спеціалізується на розробці та переобладнанні літаків.

АІ-450 – турбогвинтовий двороторний двигун, розроблений «Запорізьким машинобудівним конструкторським бюро «Прогрес» у 1988 році. Двигун призначений для легких гелікоптерів та літаків зі злітною масою 1500-4000 кг.

У серпні, цього року, двигун AI-450CP-2 завершив цикл тривалих ресурсних випробувань. Метою тестувань, що тривали майже 3 місяці, було встановлення ресурсу двигуна до першого капітального ремонту.

Також державне підприємство «Івченко-Прогрес» із Запоріжжя працює над новим двигуном для реактивних навчальних та навчально-бойових літаків.

Візуалізація турбореактивного двоконтурного двигуна AI-322-30

Новий двигун розширить можливості сімейства двигунів АІ-322, що використовуються на навчально-бойових літаках L-15 виробництва Китайської Народної Республіки.

Авіабудування Авіація Австрія ДП «Івченко-Прогрес» Європа Навчально-тренувальний літак Світ Україна