fbpx
Велика Британія профінансує ремонт гармат L119 в Україні

Велика Британія профінансує ремонт гармат L119 в Україні

L119 Артилерія Велика Британія Ремонт/обслуговування техніки Співпраця Україна

Компанія BAE Systems підписала угоду з урядом Великої Британії про обслуговування та ремонт гармат L119 в Україні.

Це відбулося в межах конференції з британсько-українського оборонного партнерства, де був присутній кореспондент «Мілітарного».

Реалізація угоди дасть можливість якомога швидше передавати відремонтовану техніку безпосередньо на поле бою.

«Це перша частина угоди, яку ми маємо намір доповнити [в майбутньому, – ред.], що дуже важливо, щоб додати до контракту більше можливостей для ремонту обладнання для українців і передачі кінцевого комплекту на передову», – зазначила генерал-майор Анна-Лі Райлі, директорка департаменту з озброєння та обслуговування Міністерства оборони Великої Британії.

Техніку ремонтуватиме британська компанія за кошти британського уряду в Україні.

«Зі свого боку, можу додати, що деякі можливості вже реалізовані, наприклад, ми вже можемо розпочати виробництво [гармат L119ред.], тільки-но це буде профінансовано. Це легка гармата одного з п’яти калібрів. Отже, можливості вже є, як тільки контракт буде на столі, його можна буде розпочати», – зазначив міністр із питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін під час підписання угоди.

За словами представників BAE-Systems, така співпраця відкриває можливості для ремонту та обслуговування в Україні й інших типів обладнання, які виготовляє компанія та експлуатує українське військо.

«BAE Systems має сімнадцять різних систем озброєння, які зараз експлуатуються українськими Збройними Силами. Я б сказала, що наша амбіція в тому, що в майбутньому ми зможемо відремонтувати якомога більшу частину цього [озброєння, – ред] тут в Україні», — зазначила Габбі Костіган, генеральна директорка з розвитку бізнесу BAE Sysytems.

Вона наголосила, що йдеться, наприклад, про САУ AS-90, гармати М777, танки Challenger, САУ Archer, а також БМП Bradley.

Бойова машина піхоти Bradley українських військових з динамічним захистом BRAT. 2023 рік. Україна. Фото: 47-ма бригада

Крім того, Костіган зауважила, що BAE Systems співпрацюватиме з українськими компаніями для ремонту автомобільної техніки, які вже це роблять за угодою з урядом Великої Британії. Тому капітальний ремонт та обслуговування гармат L119 є важливим стартом у співпраці. Зокрема, для налагодження зв’язків між українськими та британськими підприємствами.

«Ми починаємо з технічного обслуговування, але хотіли б бачити, як ми просуваємося до повного виробництва тут, в Україні», – зазначила Габбі Костіган.

Генеральний директор підрозділу BAE-Systems в Україні Крістіан Сіар відзначив, що йдеться також про розвиток економіки України, зокрема створення робочих місць.

«Наша стратегія полягає в тому, щоб дивитися на економічний розвиток в тому регіоні, де розташоване підприємство, працевлаштовувати людей, давати їм відповідні навички», – сказав він.

Нагадаємо, що міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін під час зустрічі з міністром оборони Сполученого Королівства Грантом Шаппсом розказав про те, що британська компанія BAE Systems очікує контракт від Міністерства оборони України для старту виробництва 105-мм гаубиць L119 в Україні.

L119 Артилерія Велика Британія Ремонт/обслуговування техніки Співпраця Україна