fbpx
ВМС визначається з випробувальною платформою до морської версії «Нептун»

ВМС визначається з випробувальною платформою до морської версії «Нептун»

«Нептун» ВМС України КБ «ЛУЧ» ОПК Протикорабельні ракети (ПКР) Ракетобудування Україна Флот

ВМС України визначається з випробувальною платформою до морської версії РК «Нептун».

Про це в інтерв’ю для «Новинарня» розказав Генеральний конструктор Олег Петрович Коростельов.

Київське державне конструкторське бюро «ЛУЧ» працює над корабельною версією ракети Р-360 комплексу РК-360МЦ «Нептун».

На запитання про перебіг роботи зі створення морської версії ракети Р-360. Та з уточненням, що в України наразі немає корабля, на базі якого можна було б випробовувати цей тип ракетного озброєння. Олег Петрович відповів:

Розробка триває. Питання щодо корабля дискутується між самими військовими. Наша справа – розробити. Куди вони його будуть ставити – це питання до них. Нам треба ще рік-півтора, щоб завершити розробку морської версії «Нептуна», – запевнив Генеральний конструктор.

Міноборони України замовило розробку корабельної версії ракети Р-360 комплексу РК-360МЦ «Нептун» для надводних кораблів ВМС ЗС України.

Ракета Нептун 5 грудня 2018 року

Наразі відбуваються дослідно-конструкторські роботи (ДКР) по цій темі.

На фінансування розробки корабельної версії ракети Р-360 комплексу РК-360МЦ «Нептун», а також інші ДКР, серед яких комплекс «Вільха» та САУ «Богдана», передбачено 5% обсягу фінансування державного оборонного замовлення на 2021 рік із загальної суми у 22,5 млрд гривень.

Крилата ракета Р-360 "Нептун" розроблена ДККБ "Луч"

У грудні 2020 року Міністерство оборони України та Київське державне КБ «ЛУЧ» підготували угоду на розробку авіаційної версії ракети Р-360 комплексу РК-360МЦ «Нептун» для авіації Повітряних Сил ЗСУ.

Зараз РК-360 МЦ «Нептун» – комплекс крилатих ракет наземного базування з протикорабельною ракетою призначений для ураження бойових кораблів класів крейсер, есмінець, фрегат, корвет, десантних, танкодесантних кораблів та транспортів, які діють як самостійно, так і в складі корабельних груп і десантних загонів, та берегових радіо-контрасних цілей, в простих і складних метеоролічних умовах у будь який час доби і року, при активній вогневій та радіоелектронній протидії противника.

Запуск ракети Р-360 ракетного комплексу РК-360 "Нептун"

Наприкінці 2020 року Міністерство оборони уклало контракт на виробництво першого серійного дивізіону комплексу.

На даний час, в складі однієї з частин ВМС ЗС України відбувається дослідна експлуатація комплексу з пусковою установкою та спецмашинами від КрАЗ.

«Нептун» ВМС України КБ «ЛУЧ» ОПК Протикорабельні ракети (ПКР) Ракетобудування Україна Флот