fbpx

Штурмова гвинтівка StG-44 – Африканський турист

Африка Історія Піхотне озброєння

Як не дивно, але безліч одиниць цієї знаменитої гвинтівки виплило на загал преси в Африці після Другої світової війни. Подивимося на країни і версії, як вони там опинилися.

Алжир

Під час французької війни 1954-1962 років в Алжирі комуністичний блок надавав приховану допомогу алжирцям. У підсумку, одними з найбільш несподіваних трофеїв французької армії були StG-44.

STG 44 захоплені в 1960-61 рр. Іноземним легіоном у алжирських повстанців.

Скоріше за все, вони потрапили через Чехословаччину. Чехословацька армія почала масово використовувати StG з 1946 року. У 1950 році гвинтівки пішли на зберігання, дещо передали “союзникам”, перш за все Східній Німеччини і Північному В’єтнаму.

Чехословаччина також була головним постачальником боєприпасів Kurz до StG. Компанія Sellier & Bellot активно брала участь в програмі перепакування патронів, і саме коробки з їх маркуванням були знайдені в Алжирі.

Товарний бланк вказує що виготовлені набої були в 1945 році, а перепаковані в 1955 році в Чехословаччині.

Ймовірно, чехословацька оборонна промисловість виступала посередником, щоб не змогли прямо звинуватити СРСР в підтримці Алжиру. У самій Чехословаччині немає даних скільки StG-44 було відправлено в Африку. Ймовірно, не так багато – війна не тих масштабів.

Та й у самому Алжирі StG не поставили на озброєння. У будь-якому випадку, до середини 1960-х років алжирська армія озброїлася радянським озброєнням, а ті гвинтівки StG-44 що залишилися – зникли.

Трофеї французів - чехословацький ручний кулемет ZB 30 ( зверху), та Stg 44.

Сомалі

Тут довга історія. Є Огаден – територія в Ефіопії, де живуть етнічні сомалійці, і яку Сомалі хотіли “анексувати”. На її боці виступали СРСР і Єгипет. Більш того, з двох сторін від Огадена діяв “Фронт звільнення Західного Сомалі” (ФЗЗС), на озброєнні якого і був StG.

Найвідоміше фото з Stg 44 в Африці

Походження StG в Сомалі не так очевидно. Швидше за все, вони зі Східної Німеччини. Ще одна (менш ймовірна) версія – з Єгипту, тому що там отримали невелику партію з Чехословаччини після Шестиденної війни, які, в результаті, ніколи не використовувалися. Оскільки африканські бойовики не ведуть записів, загальна кількість отриманого невідома. Патрони до них, швидше за все, теж зі Східної Німеччини, тому що у них вони зберігалися до 1969 року. Єгипет теж виробляв, але короткий період часу і в малих кількостях, а Югославія (у них були величезні запаси після війни) продавала за ринковою ціною, що не по-комуністичному і дорогувато для Африки. В кінцевому підсумку, угруповання зникло, а з ним і наша гвинтівка StG 44.

Варто відзначити, що інша сомалійське угруповання – ФЗЗС- в 1976 році здійснили кілька нападів з використанням німецької зброї. Від цих сомалійців залишилися тільки речові докази.

Mg 42 та Stg 44, захоплені жандармерією Франції в Джибуті -1976 рік.

Африка Історія Піхотне озброєння