fbpx
Gladius – безпілотна система для польської артилерії
Андрій Харук Андрій Харук Військовий історик, доктор історичних наук, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Останні публікації автора

Gladius – безпілотна система для польської артилерії

БпА (Безпілотні апарати) Польща

В грудні 2023 р. 18-й артполк Війська Польського отримав перші компоненти батарейного модуля безекіпажної пошуково-ударної системи «Гладіус». Що ж криється під цією назвою?

У моїх публікаціях, присвячених модернізації польської артилерії, я неодноразово вказував на дуже гарну рису польських програм – придбання не просто артилерійських систем, але вогневих модулів – батарейних, дивізіонних чи ротних. Коли з’явилась потреба у впровадженні до артилерійських підрозділів безпілотних літальних апаратів оперативного радіусу дії, поляки теж застосовували такий підхід. Головним призначенням нового комплексу мала стати розвідка цілей для РСЗВ «Хомар» (HIMARS і «Чунму») на глибину 80-300 км. Принагідно нагадаю, що польська артилерія вже використовує тактичні БпЛА FlyEye з радіусом дії до 30 км. Нові ж безпілотники мають значно розширити можливості артилерійської розвідки. І не тільки розвідки, але й ураження – бо система «Гладіус» крім розвідувальних БпЛА включає ще й ударні. Тобто, річ йде про комплексування засобів завдання ударів на великі відстані: РСЗВ «Хомар» плюс ударні безпілотники, а на додачу – ще й крилаті ракети JASSM для винищувачів F-16.

Перший аналіз ринків з метою пошуку розвідувально-ударних БпЛА, призначених для ураження особливо важливих цілей, Інспекторат озброєння польського Міністерства національної оборони провів у 2017 р. За два роки «Гладіус» потрапляє до Плану технічної модернізації Війська Польського на 2021-2035 рр. А 6 травня 2022 р. Агенство озброєнь і фірма WB Electronics уклали угоду вартістю майже два мільярди злотих (це десь півмільярда доларів або 18 мільярдів гривень) на постачання чотирьох батарейних модулів BSP-U (Bezzałogowy System Poszukiwawczo-Uderzeniowy) «Гладіус». Чому саме чотирох? По одному на кожен з існуючих на той час чотирьої дивізійних артполків. Загалом контракт передбачає постачання кількох десятків розвідувальних БпЛА FT-5 і кількох сотень – ударних BSP-U (конкретні обсяги закупівель не оголошувались). Поряд з традиційними тренажерами, навчальна складова контракту передбачала також постачання навчально-тренувального варіанту ударного БпЛА – BSP-UT.

Реалізація контракту почалась саме з навчальної складової – наприкінці 2022 р. 18-й артполк отримав два БпЛА BSP-UT і дві пускові установки на причепах для цих безпілотників. Передана в грудні 2023-го партія обладнання – це перша частина першого батарейного комплекту, постачання якого завершиться вже цього року. Паралельно триває робота з удосконалення системи – у серпні 2022 р. підписано контракт вартістю 50 млн злотих на розробку упродовж 2022-2026 рр. прототипів «Гладіусу 2».

Отже, що ж становлять собою основні компоненти системи «Гладіус»? Багатоцільовий БпЛА FT-5 вперше був продемонстрований ще 2016 р. Це двомоторний високоплан з Т-подібним хвостовим оперенням. Розмах крила становить 6,4 м, довжина фюзеляжу – 3,1 м. FT-5 може мати один з трьох варіантів силової установки: електричну (тривалість польоту 3 год), гібридну (8 год) і традиційну, з двигунами внутрішнього згоряння (12 год). Склад цільового обладнання теж варіюється: оптико-електронна станція, мініатюрний радар з синтезованою апертурою або ж станція радіотехнічної розвідки. Під час випробувань була підтверджена можливість автоматичного старту і посадки в нічних умовах, а також робота під управлінням оператора на відстані понад 100 км від пункут управління (без застосування ретрансляторів). FT-5 може використовуватись як ретранслятор для ударних БпЛА BSP-U.

Безпілотник-камікадзе BSP-U нагадує вже відомий виріб «Вормейт 5». Він обладнаний одним електромотором зі штовхаючим гвинтом. Так само, як і інші «Вормейти», BSP-UT має змінну бойову частину: осколково-фугасну або кумулятивну, а в перспективі – термобаричну. Порівняно з попередниками, BSP-U обладнаний більш складною оптико-електронною системою наведення (з тепловізором?). Навчально-тренувальний варіант BSP-UТ ідентичний бойовому за винятком імітатора БЧ замість справжньої бойової частини, а також можливості багаторазового застосування.

Система «Гладіус» сумісна з польською АСУ артилерії «Топаз», а задля розширення її бойових можливостей застосовуватиметься система штучного інтелекту (штучна нейронна мережа) EyeQ. Вона, так само, як і більшість інших компонентів «Гладіуса» (включаючи, наприклад, малогабаритний радар для БпЛА), – польської розробки.

Самохідна пускова установка "Гладіуса"

Наземний компонент системи «Гладіус» розміщується на двовісних повнопривідних бронеавтомобілях «Варан». Це ліцензійна копія чеського броньовика «Патріот» фірми «Екскалібур Армі», яка в Польщі випускається підприємством «Гута Стальова Воля» і використовує шасі серії «Татра Форс». Шасі і двигун (восьмициліндровий дизель потужністю 400 к.с.) постачаються з Чехії, шестиступінчата автоматична коробка передач «Аллісон» – зі США, а кузови виготовляються в Польщі. Максимальна допустима маса «Варану» – 18 тонн. В системі «Гладіус» використовується два варіанти «Варана» – з довгим п’ятидверним кузовом (машина управління) і короткою дводверною кабіною (пускова установка).

Треба сказати, що досі багато ключових даних щодо системи «Гладіус» не опубліковані – зокрема, це стосується параметрів ударного БпЛА. Також не зрозуміло, чи буде одна й та ж пускова установка використовуватись для стартів і розвідувальних, і ударних безпілотників. В тому вигляді, який представлений зараз, ПУ цілком годиться для запусків FT-5. А ось для BSP-U, на мою думку, годилася б багатозарядна ПУ контейнерного типу – як для ізраїльських «Харопів», наприклад.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

БпА (Безпілотні апарати) Польща

Останні публікації автора