fbpx
Military Balance: скільки танків втратила та відновила Росія?
Андрій Харук Андрій Харук Військовий історик, доктор історичних наук, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Останні публікації автора

Military Balance: скільки танків втратила та відновила Росія?

Бронетехніка Росія Танк

Свіженький щорічний звіт “Military Balance” з’явився. А з ним – чергова нагода зайнятися порівняльною танкометикою, тобто, аналізом втрат і набутків танкового парку рф.

Таблички любите? Бо я – так. Пробіжимось по трьох роках – 2022, 2023 і 2024. Враховуючи, що довідник виходить на початку року, дані для нього готуються наприкінці попереднього року.

Почнемо з сухопутних військ:

 

Що нам говорить ця таблиця? Насамперед, те, що загальна чисельність активного танкового парку зазнала мінімального зменшення порівняно з 2023 р. – що особливо помітно на тлі провалу 2023 р. порівняно з 2022-м. Але за рахунок чого це досягнуто? Виключно завдяки поверненню в стрій застарілих танків. З’явились у статистиці Т-55А і Т-64А/БВ, зросла кількість немодернізованих Т-80БВ/У – їх повертають у стрій, не заморочуючись модернізацією до рівня Т-80БВМ.

У групі танків, які можна віднести до модернізованих і нових, ми бачимо дальше вибивання Т-72Б3/Б3М, відсутність змін по Т-80БВМ і мінімальний приріст (20 танків) Т-90М. В результаті частка модернізованих нових танків вперше від початку повномасштабної агресії впала нижче 50%.

Тепер щодо танків морської піхоти:

Тут невелике зменшення – всупереч гучним планам розбудови морської піхоти. Продовжується вибивання Т-72, а втрати, вочевидь, компенсуються поверненням в стрій немодернізованих Т-80БВ.

І про повітряно-десантні війська:

Тут змін немає. Тобто, якісь втрати, звичайно, були, але вочевидь вони компенсовані поверненням в стрій танків з баз зберігання.

Щодо баз зберігання. Мілітері Беленс говорить про наявність там приблизно чотирьох тисяч танків – суттєво менше, ніж нарахували французькі осінтери (ми нещодавно розбирали їхній звіт).

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

Бронетехніка Росія Танк

Останні публікації автора