fbpx
Підсумки 2021 року у передачі бронетехніки ЗСУ: про що говорили публічно

Підсумки 2021 року у передачі бронетехніки ЗСУ: про що говорили публічно

Михайло Люксіков Михайло Люксіков
Бронетехніка Житомирський бронетанковий завод ЗСУ Львівський бронетанковий завод НВК «ВК Система» НВО «Практика» Україна Харківський бронетанковий завод ХКБМ

У 2021 році оборонно-промисловий комплекс України передав Збройним Силам низку зразків бронетехніки, найбільш публічною та масовою була 6 грудня до 30-ї річниці ЗСУ.

Тоді армійці отримали:

  • 3 танки Т-64БВ
  • 10 бронетранспортерів БТР-4Е
  • 44 броньованих автомобілів «Козак-2М1» (10 у Харкові та ще 34 одиниці у Краматорську)
Модернізований танк Т-64 у Харкові 6 грудня 2021 року

Ще у цей день передали 40 одиниць автомобілів HMMWV (15 у Львові, 13 у Києві та 12 в Одесі), переданих в рамках матеріально-технічної підтримки від Сполучених Штатів.

Але були й інші передачі військової техніки, про які звітували вітчизняні оборонні підприємства у своїх пресрелізах та ми про це писали, за них нижче детально.

ДП «Львівський бронетанковий завод»

У березні підприємство відзвітувало про передачу партії відремонтованих та модернізованих танків Т-64 та Т-72, про кількість машин не вказувалось, але у офіційному пресрелізі йшлося:

«….від початку 2021 року це державне підприємство модернізувало понад десять машин Т-64 та Т-72»

Відремонтовані та модернізовані на ДП «Львівський бронетанковий завод» танки Т-72

На фото продемонстрували 6 танків, але за словами директора підприємства Віктор Андрощук це не всі одиниці:

«Частину партії вже відвантажено в бойові підрозділи, решта – чекає на це», – сказав тоді Андрощук.

У квітні Львівський бронетанковий завод передав у Збройні Сили України ще 5 модернізованих танків Т-64 та Т-72:

Майже через півроку з’явилась публікація відновлення понад десяти броньованих тягачів БТС-4 з покращеними тактико-технічними характеристиками (ТТХ) для Міністерства оборони України.

Модернізований БТС-4 оснастили краном, з підйомною вагою у 12 тонн, тяговою лебідкою із тросом робочою довжиною у 200 метрів та максимальною силою буксирування до 100 тонн, бульдозерне обладнання, електро-зварювальним апаратом, тощо. Збільшився і запас ходу за рахунок додаткових паливних баків.

Робота кранової гідравлічної установки на модернізованому БТС-4

На частині вдосконалених БТС-4 було встановлено ведучі колеса танка Т-80 та уніфіковані гусеничні стрічки від цієї ж моделі.

Для порівняння фото тягача БТС-4 у базовій версії:

Броньовані гусеничні тягачі БТС-4 під час підготовки до витягування танкеру Delfi на сушу

У грудні пресслужба ДК «Укроборонпром» повідомила про партію відремонтованих на підприємстві танків Т-64, а також бойових машин піхоти БМП-1.

За повідомленням АрміяInform, підприємство передало Збройним силам України 5 модернізованих основних танків Т-64 та 7 бойових машин піхоти БМП-1.

Ремонтом та модернізацією бойових машин піхоти займається ДП «Житомирський бронетанковий завод» і виконання робіт на партії БМП-1 є знаковим для львівського підприємства, яке до 2014 року спеціалізувалось на ремонті та модернізації танків Т-55(54) і Т-72, а також спеціальних машин на їх базі. Після початку російської агресії завод освоїв ремонт та модернізацію танків Т-64, минулого року відремонтувало БРЕМ-2 на базі БМП, а вже на початку цього року озвучили інформацію про освоєння ремонту та модернізації танків Т-80.

ДП «Житомирський бронетанковий завод»

Оскільки згадали про бойові машини піхоти та броньовані ремонтно-евакуаційні машини на їх базі, то одразу перейдемо до їх основного підрядника в ремонті та модернізації для Збройних Сил України.

У березні Житомирський бронетанковий завод відремонтував 5 бойових машин піхоти БМП-2 для ЗСУ.

Бойові машини піхоти БМП-2 відремонтовані на ДП «Житомирський бронетанковий завод»

Того ж місяця до Збройних Сил України нарешті передали 26 «польських» БМП-1АК, що були через суд вилучені у польського постачальника. Передача так само відбулась на житомирському підприємстві.

Бойові машини піхоти БМП-1 придбані у польського підприємства та відремонтовані на ДП «Житомирський бронетанковий завод»

В серпні 2020 року ДП «Укрспецекспорт» через суд примусово вилучив у приватної польської компанії 26 БМП-1 для українських військових, які мали поставити за контрактом ще у 2018 році.

Вилучені через суд 26 одиниць БМП-1 у польського постачальника в жовтні 2020 року двома партіями прибули до України.

У квітні 2021 року Збройним Силам передали другу цього року партію відремонтованих на ДП «Житомирський бронетанковий завод» бойових машин піхоти БМП-2, про яку саме кількість йшлося – не відомо.

Бойові машини піхоти БМП-2 на автотралі

У серпні житомирські ремонтники відвантажили ще одну партію БМП-2 для ЗСУ, кількість одиниць так само не назвали.

Так само без озвучення кількості одиниць ДК «Укроборонпром» відвітував про ремонт та передачу двох партій з БМП-2 та БРЕМ-2 у листопаді та грудні.

Додатково Житомирський бронетанковий завод передав ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені Морозова» перший виготовлений ним бронекорпус БТР-4Е, який у подальшому збиратимуть у Харкові і передадуть армійцям у майбутньому.

Бронекорпус БТР-4 виготовлений на ДП «Житомирський бронетанковий завод» в одному з цехів підприємства

ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені Морозова»

Хоча ХКБМ ще з радянських часів є провідним підприємством з проєктування різних видів бронетехніки, а з недавніх пір є і виробником бронетранспортерів БТР-4 та бойових машин «Дозор-Б».

Про передачу 10 бронетранспортерів БТР-4 згадали на початку статті, чи були ще передачі не відомо, але наприкінці 2020 року під час візиту Юрія Гусєва на Харківщину прозвучала кількість замовлених БТР-4 у 75 одиниць на 2021 рік. Це не означає, що всі вони мають бути поставлені саме цього року, адже через тривалий технологічний процес, виробництво одного зразка триває не один місяць.

ДП «Харківський бронетанковий завод»

Традиційно ремонтом танків Т-64 в Україні займались у Харкові, з початку року ДК «Укроборонпром» звітував про три передачі цих танків:

  • у березні йшлося про 9 модернізованих Т-64
  • травневу передачу називали як просто партія переданих Т-64
  • у листопаді повідомили про передачу одного модернізованого Т-64 у командирській версії Т-64БВК
Танки Т-64 відремонтовані та модернізовані на ДП «Харківський бронетанковий завод»

Після 2014 року підприємство ремонтувало танки Т-80 для Збройних Сил України, але цього року про їх передачу не повідомлялось.

Ще цього року ДП «Харківський бронетанковий завод» розпочало роботи з освоєння ремонту українських бронетранспортерів БТР-4Е.

БТР-4 на ДП «Харківський бронетанковий завод». Листопад 2021

ДП «Київський бронетанковий завод»

Підприємство упродовж лютого-квітня відвантажило до Збройних Сил України ще вісім модернізованих танків Т-72 :

Партія танків Т-72АМТ, 24.02.2021, Київський бронетанковий завод

У червні на підприємстві виготовили та передали ТОВ «Телекард-Прилад» перше шасі БТР-3 для командно-штабної машини (КШМ) в рамках державного оборонного замовлення.

Шасі БТР-3КШ

9 липня 2021 року в рамках виконання договору на ремонт за технічним станом, ДП «Київський бронетанковий завод» достроково передало Міністерству оборони України партію відновленних бронетранспортерів БТР-3ДА, кількість яких не озвучувалась.

У листопаді держпідприємство завершило останній етап збирання першого зразка командно-штабної машини БТР-4КШ-Т, її зібрали на базі бойової броньованої колісної машини БТР-4У.

Перший зразок КШМ БТР-4КШ-Т. Листопад 2021. Фото: Київський бронетанковий завод

НВО «Практика»

Продукція цього приватного підприємства передавалась публічно 6 грудня 2021 року у кількості 44 одиниць – 10 машин передали у Харкові та ще 34 у Краматорську.

Партія «Козак-2М1» переданих 6 грудня 2021 року у Краматорську

У програмі Мілітарний подкаст начальник відділу розвитку компанії Сергій Вілков НВО «Практика» озвучив інформацію, що загальна кількість передана до ЗСУ у 2021 році була більшою, без уточнень по кількості.

НВК «ВК Система»

Підприємство спеціалізується на виробництві броньованих медичних евакуаційних машин МТ-ЛБу-С, також на його потужностях збирають броньовані машини Oncilla 4Х4 L2014-UD, яких 12 травня 2021 року передали 9 одиниць.

Партія бойових броньованих машин Oncilla 4Х4 L2014-UD переданих 12 травня 2021 року

Перед цим партія по декілька машин проходила заводські випробування.

ПрАТ «АвтоКрАЗ»

Хоча ця компанія і відома в Україні та за межами нашої країни як виробник вантажних автомобілів, після 2014-го року підприємство опанувало для себе новий вид діяльності – виробництво бронемашин.

Окрім традиційних з використанням шасі автомобілів марки КрАЗ як то «Шрек», «Фіона» чи «Ураган» на заводі збирали з поставлених машинокомплектів поставлених канадсько-еміратською компанією Streit Group, броньовані автомобілі «Кугуар» та «Спартан».

КрАЗ «Кугуар»

І от за нещодавньою угодою до 22 грудня для Державної спеціальної служби транспорту України мали поставити два броньовані автомобілі КрАЗ Cougar APC. Загальна вартість контракту на бронемашини склала 14,928 млн грн.

Замість підсумків

Оскільки подана публічна інформація не є детальною то підбиття загальної кількості за рік не буде та і деякі вітчизняні підприємства не потрапили у публічні звіти за 2021 рік взагалі, як наприклад Державне підприємство «Миколаївський бронетанковий завод», що спеціалізується на ремонті та модернізації колісних бронетранспортерів БТР-60/70/80 та бойових розвідувально-дозорних машин БРДМ-2, та приватне підприємство «Українська бронетехніка», що виготовляє броньовані машини «Новатор» та «Варта».

Бронетехніка Житомирський бронетанковий завод ЗСУ Львівський бронетанковий завод НВК «ВК Система» НВО «Практика» Україна Харківський бронетанковий завод ХКБМ