fbpx
Шестидюймова “Єва”
Андрій Харук Андрій Харук Військовий історик, доктор історичних наук, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Останні публікації автора

Шестидюймова “Єва”

Артилерія Європа САУ Світ Словаччина Сусіди

Одним з найбільш відомих продуктів чехословацького оборонпрому була САУ “Дана” – 152-мм артсистема на колісному шассі, розтиражована у 1977-89 рр. у 672 екземплярах. Її конструкція еволюціонувала у несерійну САУ “Ондава” того ж калібру, а пізніше – у “Зузану”.

Остання була створена вже у незалежній Словаччині фірмою “Конструкта Дефенс” і відповідала НАТОвським стандартам (калібр 155 мм, довжина ствола 45 калібрів, об’єм зарядної камери 23 л). Виготовили 28 таких артсистем – 16 для армії Словаччини і 12 для Кіпру. Зараз армія Словаччини замовила САУ “Зузана 2” з 52-каліберними стволами (детальніше про словацьку артилерію – тут).

Усі похідні “Дани” є досить важкими артсистемами з броньованими баштами. Однак останнім часом на ринку озброєнь зростає попит на легші САУ класу TMG (Truck Mounted Gun), які не поступаються класичним самохідкам за вогневою потужністю, але є аеротранспортабельними. Йдучи назустріч цим вимогам, словацькі фахівці створили САУ “Єва”. Завдяки використанню готових технічних рішень самохідка була виготовлена у дуже стислий термін – проектування почалось влітку 2014 р., а прототип продемонстрували навесні 2015-го.

155-мм САУ «Єва»

Основним елементом “Єви” є рама з артилерійською частиною від “Зузани 2”, але зменшеною з 20 до 12 снарядів місткістю механізму заряджання (в контейнерах за кабіною міститься ще 12 снарядів і зарядів).

Максимальна дальність стрільби сягає 41,5 км, мінімальна становить 5 км. Кут горизонтального наведення – по 60 градусів вправо і вліво, але ведення вогню можливе лише в діапазоні по 40 градусів в обидва боки. Діапазон кутів вертикального наведення – від -3,5 до +70 градусів. САУ обладнана оптоелектронним прицільним блоком “Сафран” СМ3 MR.

155-мм САУ «Єва»

Перший варіант “Єви” використовує тривісне повнопривідне шасі “Татра” 815-7 6х6.1R з броньованою кабіною від модернізованої РСЗВ RM-70 “Модулар” (про неї – у вищезгаданій статті). Розрахунок САУ складається з трьох осіб. Власна маса “Єви” становить 20,2 т, бойова – 22 т. САУ може транспортуватись літаком “Супер Геркулес”.

155-мм САУ «Єва»

У серпні 2017 р. з’явився другий прототип “Єви” – на чотиривісному шасі “Татра” 815-7 8х8.1R з двигуном потужністю 408 к.с. Бойова маса САУ зросла до 28 т, натомість покращились її ходові якості на пересіченій місцевості. Ще одним нововведенням стала допоміжна силова установка – дизель “Ломбардіні” потужністю 30,8 кВт.

155-мм САУ «Єва»

“Єва” на чотиривісному шасі має довжину в похідному положенні 11,5 м, висоту 3,28 м, ширину 2,7 м. Вона може транспортуватись літаками, але класу, не нижчого, ніж А400М.

155-мм САУ «Єва»

Конструкція шасі дозволяє вести вогонь у повному діапазоні кутів горизонтального наведення – по 60 градусів в кожен бік. Кут піднесення збільшений до 75 градусів. САУ може стріляти як в автоматичному режимі (допускається до 5 пострілів у першу хвилину і 13 – за три хвилини), так і в ручному (два постріли за хвилину).

Поза сумнівом, “Єва” є цікавою системою, але про замовлення на цю САУ нічого не відомо. Виробник декларує можливість монтажу рами з артилерійською частиною на шасі інших марок, а також конфігурування систем управління вогнем відповідно до вимог замовників.

Кілька нових цікавих фото чотиривісної “Єви”

155-мм САУ «Єва» 155-мм САУ «Єва» 155-мм САУ «Єва» 155-мм САУ «Єва»

Артилерія Європа САУ Світ Словаччина Сусіди

Останні публікації автора