fbpx
Заміна для “вічного” М113
Андрій Харук Андрій Харук Військовий історик, доктор історичних наук, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Заміна для “вічного” М113

Бронетехніка Світ США

Під час створення БМП М2 «Бредлі» передбачалося розробити на її основі цілу низку спеціальних машин, поступово замінивши ними спецваріанти бронетранспортера М113. Однак через скорочення військового бюджету, викликане завершенням «холодної війни», всі ці спецмашини (за винятком шасі для РСЗВ MLRS) залишилися на креслярських дошках або в дослідних екземплярах. Машини родини М113 продовжували справно нести службу.

Досвід застосування бронетехніки у збройних конфліктах ХХІ століття (насамперед, в Афганістані та Іраку) змусив армію США прокинутися від летаргії та впритул зайнятися пошуком заміни для «вічного» М113. Так народилася програма AMPV (Armored Multi-Purpose Vehicle – броньована багатоцільова машина).

Конкурс

21 березня 2013 року армія США звернулася до провідних виробників бронетехніки із запитом пропозицій щодо програми AMPV. Довго розгойдуватися військові не збиралися: вже в 2014 році мали з’явитися перші прототипи, а до 2017 року вивести на випробування 29 таких машин. У 2018-2020 років слід було виготовити 289 бронемашин малосерійної партії (нормальна така «мала» серія!), а потім упродовж десяти або більше років – 2618 серійних екземплярів AMPV. Таким чином, загальний обсяг виробництва мав становити 2907 одиниць, а вартість усієї програми оцінюється в 13 мільярдів доларів. Для повної заміни всього парку машин сімейства М113 цього явно не вистачить – поки що ставиться завдання провести оновлення техніки бронетанкових бойових бригадних груп (Armored Brigade Combat Teams – ABCT).

Головний конкурент безбаштового "Бредлі" - гусеничний "Страйкер"

У конкурсі взяли участь три концерни, причому всі три представили проєкти, розроблені на основі бронемашин, які вже перебувають на озброєнні. Оскільки у вимогах армії США не було визначено тип рушія, серед конкурсантів були як гусеничні, так і колісні машини. «ВАЕ системз» представив «Turretless Bradley» – безбаштову «Бредлі», тобто, бронетранспортер, створений на основі БМП М2А3 (з електроустаткуванням, що відповідає варіанту М2А4). Машина отримала перепроєктований корпус збільшеного об’єму, а також посилений протимінний захист днища. Головний конкурент «ВАЕ Системз» – «Дженерал Дайнемікс Ленд Системз» (GDLS) – запропонував одразу два варіанти на базі свого БТР «Страйкер»: колісний з посиленим протимінним захистом Stryker DVH і гусеничний Stryker+Tr. Нарешті, фірма «Навістар Дефенс» представила модифікацію свого колісного бронеавтомобіля (класу MRAP) MaxxPro. Останній учасник відсіявся практично одразу. Довше чинив опір GDLS – його гусеничний «Страйкер» виглядав досить перспективно. Конструктори обіцяли забезпечити рухливість, кращу, ніж у «Бредлі», але «ВАЕ Системз» перебили своєю економічно вигіднішою пропозицією Reconfigurable Height Bradley (RHB). Воно передбачало використання для переробки в AMPV шасі М2/М3, що знаходяться на зберіганні (станом на 2014 рік на складах було близько двох тисяч таких машин ранніх модифікацій). У підсумку, у травні 2014 року концерн GDLS вийшов з тендеру, заявивши, що додаткові вимоги замовника фактично надають перевагу безбаштовій «Бредлі».

Презентація першого з 29-ти прототипів AMPV (у конфігурації БТР)

У грудні 2014 року «ВАЕ Системз» одержала контракт на проведення дослідно-конструкторських робіт тривалістю 52 місяці з виготовленням 29 прототипів усіх п’яти передбачуваних варіантів AMPV: бронетранспортера загального призначення, самохідного міномета, КШМ, медико-евакуаційної машини та рухомого медпункту.

24 вересня 2018 року завершилися двомісячні військові випробування машин родини AMPV, які проходили в 4-му ескадроні 9-го кавполку (входить до складу 2-ї бронетанкової бригади 1-ї кавалерійської дивізії). А у лютому 2019 року підписали контракт, що відкрив шлях до виробництва малосерійної партії бронемашин.

Машини родини AMPV перед військовими випробуваннями

Конструкція

Реалізація програми AMPV здійснюється концерном «ВАЕ Системз» на заводі у м. Йорк (штат Пенсільванія) у кооперації з армійським арсеналом Ред Рівер у м. Тексаркана (штат Техас). Очевидно, що принаймні частину машин доведеться побудувати «з нуля», оскільки кількість «вільних» М2/М3 менша, ніж потрібно AMPV.

При переробці в машини сімейства AMPV з БМП М2 (або БРМ М3) демонтується башта та встановлюється змінний модуль даху в кормовій частині корпусу – звичайної висоти (для БТР та самохідного міномета) або збільшеної (для КШМ та обох варіантів медичної машини). Фірма-розробник гарантує можливість заміни модуля даху звичайної висоти на збільшений (або назад) упродовж одного дня, завдяки чому можна швидко переобладнати AMPV з одного варіанта на інший.

Другий блок доробок пов’язаний з модернізацією силової установки та ходової частини. AMPV отримує посилену підвіску, а також силову установку, що відповідає стандарту М2А3 – дизельний двигун «Каммінз» потужністю 600 к.с. у блоці з трансмісією НМРТ-500. Нарешті, третім суттєвим блоком доопрацювань став комплекс заходів, спрямованих на підвищення захищеності машини та її екіпажу. Внутрішні паливні баки замінені зовнішніми броньованими, розташованими в кормовій частині машини (це рішення не тільки підвищує безпеку екіпажу, а й сприяє збільшенню внутрішнього об’єму корпусу). Алюмінієве бронювання корпусу посилене накладками із сталевої броні. Передбачено можливість встановлення блоків динамічного захисту. Задля посилення протимінного захисту днище AMPV також посилено сталевою бронею, а також впроваджена розроблена «BAE Системз» інноваційна система «підвісної підлоги» (floating floor). У навісному блоці у задній частині корпусу встановлений кондиціонер. Більшість варіантів AMPV мають систему захисту від зброї масового ураження. Винятком є самохідний міномет – обладнання його системою захисту від ЗМУ визнали безглуздим, оскільки в бойовому положенні у нього відкритий верхній люк.

На машинах сімейства AMPV передбачено можливість монтажу системи активного захисту Iron Fist Light або Trophy, елементи якої встановлюються безпосередньо на корпусі бронемашини. Обидві системи – ізраїльської розробки (фірм ІМІ та «Рафаель» відповідно).

БТР М1283 під час військових випробувань. Машина має повний "обвіс" в вигляді блоків реактивної броні, протикумулятивних решіток і маскувальних сіток. Вона озброєна 12,7-мм кулеметом на броньованій турелі.

Варіанти

Зараз родина AMPV включає п’ять варіантів, які призначені для бронетанкових бригад. Бронетранспортер загального призначення (General Purpose Vehicle – GPV) М1283 призначений для транспортування двох членів екіпажу та шести десантників (у разі потреби три сидіння десантників можна замінити одними ношами). Передбачена можливість озброєння БТР кулеметом на броньованій турелі або дистанційно керованою стрілецькою установкою. Передбачене придбання 522 таких машин, які замінять БТР М113А3. Їх планується використовувати для ескортування колон постачання, підвезення боєприпасів за умов вогневого впливу противника, евакуації поранених із поля бою та супроводу медичних машин.

Прототип медико-евакуаційної машини М1284

Медико-евакуаційна машина (Armored Medical Evacuation Vehicle – AMEV) М1284 прийде на заміну БТР M113 AMEV. Вона вміщає трьох членів екіпажу та шість сидячих поранених або чотирьох – на ношах (або трьох сидячих та двох на ношах). Збільшена порівняно з БТР висота корпусу М1284 дозволяє розміщувати ноші в два яруси – одні над іншими. М1284 призначена для евакуації поранених від місця поранення до медпункту. Армія замовила 790 таких машин.

Рухомий медпункт (Armored Medical Treatment Vehicle – AMTV) М1285, замовлений у кількості 216 машин, замінить медичні машини М577А3. Цей варіант здатний вмістити чотирьох членів екіпажу та одного пораненого на ношах. М1285 може використовуватися як пункт надання першої медичної допомоги або батальйонний медпункт.

Найбільш масовим представником сімейства є командно-штабна машина (Mission Command – MCmd) М1286. Для бронетанкових бригад замовлено майже тисячу (точніше – 993) таких КШМ, покликаних замінити черговий варіант М113 – М1068А3. Як і медичні машини, М1286 має збільшену висоту корпусу, а за аналогією з БТР можна змонтувати озброєння для самооборони. Екіпаж М1286 складається з двох осіб, а всередині корпусу є робочі місця для двох операторів засобів зв’язку і систем управління. Подробиці про склад обладнання М1286 поки що не опубліковано.

Останнім із замовлених на цей час варіантів AMPV є самохідний міномет (Mortar Carrier Vehicle – MCV) М1287. 386 таких бойових машин замінять самохідні міномети М1064А3. Як і БТР машина М1287 має низький корпус. Всередині встановлений 120-мм міномет М120, який стріляє через круглий двостулковий люк у даху. Для самооборони передбачено встановлення кулемета на вертлюзі. Екіпаж М1287 складається з чотирьох осіб, боєкомплект становить 69 мін.

Машини родини AMPV. Зліва направо: М1287, М1284, М1285, М1286, М1283

Перспективи

Реалізація програми AMPV дозволить протягом десяти років замінити всі модифікації БТР М113, які все ще використовуються у бронетанкових бригадах. Водночас армія США планує в найближчому майбутньому оголосити конкурс на бойову машину для заміни варіантів М113, що застосовуються в частинах вище бригадного рівня (Echelons Above Brigade – EAB). За попередніми підрахунками для цього потрібно ще 1993 бронемашини. Конкурентом безбаштового «Бредлі» у боротьбі за цей контракт, найімовірніше, знову буде гусеничний «Страйкер». Фахівці «ВАЕ Системз» вже опрацьовують низку нових варіантів сімейства AMPV, призначених для рівня ЕАВ. Зокрема, пропонується інженерна машина, озброєна 30-мм гарматою М230LF (варіант гармати, яка встановлюється на гелікоптери «Апач», з обмеженою до 200 постр./хв скорострільністю).

Мабуть, найбільш традиційним варіантом AMPV є самохідний міномет М1287. Він поєднує сучасне шасі з морально застарілою схемою встановлення основного озброєння в корпусі та стріляниною через відкритий верхній люк. У серпні 2018 року армія США ініціювала програму FIFT (Future Indirect Fire Turret), яка передбачає розробку 120-мм гармати/міномета, встановленої в повністю закритій башті, що обертається. Характерно, що контракт передбачає розробку лише самої вежі із озброєнням, а шасі, ймовірно, буде визначено під час окремого конкурсу. Швидше за все, у ньому знову зійдуться безбашковий «Бредлі» та гусеничний «Страйкер».

Прототип Bradley Next Generation

Ще однією потенційною похідною програмою AMPV може стати нова бойова машина піхоти. Прототип її, відомий як Bradley Next Generation («Бредлі нового покоління»), був вперше продемонстрований у 2016 році. По суті, це корпус AMPV з усіма нововведеннями, що стосуються винесення паливних баків назовні та посилення захисту, у поєднанні з баштою від БМП М2А4. Застосовано оновлену силову установку з дизелем потужністю 675 к.с. та новою трансмісією, що допускає застосування двигуна потужністю до 800 к.с. Посилення зазнала підвіска, причому розглядається можливість заміни торсійної підвіски на гідропневматичну. Це дозволить збільшити масу БМП до 40-50 тонн і, відповідно, покращити її захищеність. Таким чином, коло замкнулося: бронетранспортер, який «виріс» із БМП, знову трансформувався в бойову машину піхоти.

AMPV стають у стрій

В березні 2023 року армія США отримала перший бригадний комплект AMPV, призначений для 1-ї бронетанкової бойової групи 3-ї піхотної дивізії. Ця група стала першою в армії США, повністю укомплектованою найсучаснішою технікою – танками M1A2 SEPv3, БМП М2А4, САУ М109А7, а тепер ще й машинами AMPV.

У 2023 фінансовому році виділені кошти для придбання 91 машини родини AMPV, на 2024-й планується закупівля 131 екземпляра. Водночас передбачається додаткове фінансування за рахунок коштів, виділених Конгресом для компенсації озброєння і техніки, переданої Україні (у тому числі близько 400 БТР М113). Упродовж двох років планується довести темп випуску AMPV до 16 машин на місяць. Завдяки цьому щороку армія США отримуватиме півтора бригадні комплекти цих машин.

Бронетехніка Світ США