fbpx

Готуємося до зими: четвертий шар (вітрівка)

Спорядження

На відміну від усіх інших шарів цей найменш популярний, і найпростіший з усіх, тому блог буде невеличкий. Вітрівка – вона ж Windshirt.

Назва цієї куртки каже сама за себе. Її мета захистити тіло від втрати тепла т.зв “конвекційним” методом. Кажучі простою мовою – щоб ваше тіло не продував та охолоджував вітер.

Стосовно матеріалу тут теж варіації не може бути. Це лише 90-100% нейлон, в якому може бути до 10% відсотків еластану (у дуже рідких випадках). Бажано щоб він мав DWR-обробку (durable water repellent). Найкращі варіанти тканини це Brookwood Avenger або Miliken Nylon.

Це тканина, що використовується у комплектах ECWCS, PCU, APCU та багатьох комерційних виробах. Окрім захисту від вітру вона захистить вас від легких опадів та не світитиметься у ПНБ.

Куртка-вітрівка 4 шару вдівається поверх фліски, 1 та 2 шарів. Це зовнішній шар одягу який вам не треба буде вдягати під щось. Тому куртка має бути вільного крою, не приталеного, щоб мати можливість вдягти під куртку хоч 300-й мегатеплий фліс.

Також варто зазначити що вітрівки частіше за все не сильно багаті на кишені. Але якщо вони маються такі, в які можна залізти на знімаючи броню – це буде безперечним плюсом.

Варто зазначити, що в цьому випадку наявність каптура важлива і буде великим плюсом, особливо якщо його можна сховати у комір. 4-й шар від ECWCS його не має, тому не може бути очевидним вибором у цій ситуації.

Конструктивно вітрівка це дуже проста куртка – без підкладки. Манжети рукавів мають бути регульовані на велкро або гумці. Мастхев це утяжки внизу куртки та регулювання каптуру (капюшона).

Вітрівки можна знайти у багатьох туристично-тактичних виробників. Це будуть Patagonia, Outdoor Reserch, Beyond, Crye Precision, Propper та інші. Бачите Windshirt – це те що вам треба. Також можна пошукати 4-й шар з контрактних комплектів PCU, APCU, ECWCS. Ще прикольну вітрівку робить Arktis (гуглити Arktis Windshirt)

Щодо українських виробників. Куртка-вітрівка є у P1G-tac (але вони її чомусь називають level 5. Не вірте – це чиста вітрівка). Також зноу Fahrenheit – оригінальні матеріали та якість (ні, фаренгейт мені не платить, в них дійсно бомбезні речі) щоправда ціна трошечки кусається

Підсумую – це один з моїх найулюбленіших шарів – легка куртка, яку можна завжди носити з собою і яка захистить від дощу та вітру навіть взимку разом з флісом. Це, звичайно не софтшел, але дуже корисна річ.

Спорядження