fbpx
Як обрати балістичний шолом

Останні публікації автора

Як обрати балістичний шолом

Спорядження

Захист голови це одне з найдавніших питань особистого добробуту. Голову захищають під час спорту, дозвілля, а також під час бойових дій. Невеличкий блог про шоломи (каски).

Одразу хочу додати що я не є спеціалістом по матеріалознавству. В цьому треді будуть лише основні речі про шоломи, які я колись знав/чув/бачив і які будуть корисні тим хто не має досвіду підбору шолому (щоб не купити те, що не потрібно).

Є ТРИ ключові стандарти, на відповідність яким треба звертати увагу:

  • ДСТУ 8835:2019
  • NIJ 0108.01 (хоча деякі виробники тестують за 0106.01, але це документ застарілий, коріння якого ще з 1980-х)
  • STANAG 2920 (ВСТ 01301003 (STANAG 2920 (ED. 3) / AEP-2920 (ED. A))

Стандартний армійський має мінімально відповідати:

  • 1-му Класу ДСТУ 8835:2019
  • Класу IIIa згідно NIJ 0108.01 та вимогам NIJ 0106.01
  • Показник V-50 має бути не менший ніж 650 м/с. (але краще, щоб не менше 670 або більше м/с)

Важливо зрозуміти – є шоломи більшого рівня захисту, титанові шоломи чи штурмові шоломи. Але майте на увазі що все одно навіть ті шоломи, що захищають від 7.62х39 на папері не зроблять вашу голову пулестійкою, а шию – титановою.

Ціль шолома – захистити голову від уламків, рикошетів та інших речей, що мають швидкість відповідну до заявлених характеристик або менше. Бути зручними у носінні та не зламати вам шию під час використання та при влученні чогось у шолом.

Матеріали шоломів зараз частіше за все композитні – НВМПЕ, кевлар, арамід, титанові та інші композити (останнє це рідкість скоріше). Чисто сталеві загальновійськові шоломи треба оминати.

Варто зазначити що у таких матеріалів є строк придатності – не більше 10 років. Вважається що після закінчення терміну придатності матеріал поступово втрачатиме свої захисні характеристики.

По дизайну я буду виходити від 3-х найросповсюдженіших – це типу PASGT-H, типу MICH (TC, TBH) та типу FAST.

Варто зазначити що міністерство оборони України стверджує, що на забезпечення в Збройних Силах України поставлено п’ять зразків бойових балістичних шоломів. Інформації що це конкретно за шоломи я не маю, але серед них точно є ТЕМПовські (привіт жмотам з ТЕМП, якщо ви це читаєте).

Форма шолому

Повернемось до форм. Якщо Ви хочете мати зручний шолом та будете брати його за свої гроші, то тип PASGT/LWH я б рекомендував в останню чергу, бо це все ж застарілий дизайн, що не дуже добре сумісний з гарнітурами.

За умови наявності гарної підвісної системи це непоганий загальновійськовий шолом. Але варто зазначити що зараз і в нас видають теж не радянський сталевий СШ-68, тому якщо в вас вже є кевларова каска, то замінювати її на тип PASGT немає сенсу. Краще замініть підвіс, якщо він поганий.

Шоломи типу MICH більш сучасні за дизайном. Їх останні версії мають в своїй більшості гарні підвісні системи. Легко носяться з гарнітурами та легше модифікуються.

Шоломи типу MICH (ACH) мають 3 варіації – це повновуха, з частковим захистом вух та з вирізом. Що плавно переводить нас до шоломів типу FAST.

Шоломи типу FAST це шоломи подібні до Ops-Core (Gentex) FAST. Це шоломи з вирізом, що дозволяє максимально комфортно використовувати будь-які гарнітури. Також завдяти ARC можна вішати додаткові аксесуари (в принципі ARC можна поставити і на MICH – уточнення) як ліхтарі та маячки.

Вибір між MICH/ACH (повновухий) або FAST це не тільки справа смаку, але й у площі захисту, тому зважайте на це при виборі самого типу шолому

Підвісна система

Важлива складова шолому це підвісна система. Якщо вона погана, то яким би модерновим шолом не був на вигляд, його носіння буде дуже неприємним.

Якщо брати ремінну систему – вона обов’язково має бути 4-точковою. 2-точкові це сміття, не беріть. Системи по типу H-nape or X-nape від Ops-core будуть найкращим базовим варіантом для шоломів типу MICH/ACH.

Багато шоломів йдуть з підвісною типу H-harness. Вона непогана, але має свої недоліки. Я б за можливості (суб’єктивно) міняв би їх хоча б на вищевказані.

Також є системи що регулюються по типу OPS-CORE OCC, характерні для шоломів FAST. Вони дозволяють швидко регулювати ремінну систему за потреби.

Подушки

А тепер щодо того яким чином шолом сидить на голові – подушки. Я знаю що є інші системи по типу ремінних чи парашут, але на мій погляд подушки це найкраший вид бо дозволяє сконфігурувати все на свій розсуд.

Є як звичайні подушки від ACH або їм подібні, або системи по типу EPIC від Team Wendy. Якщо ви купуєте якісний шолом то він скоріше за все вже матиме гарні подушки. Але якщо ні, то їх ринок дуже великий і ви зможете підібрати собі гарну альтернативу. Головне – дивіться сумісність.

Також варто згадати т.зв рельси (ARC rails). Це приблуди, що кріпляться до шолому винтами ремінної системи і дозволяють кріпити на собі різні аксесуари або за рахунок спеціальних кріплень – активні гарнітури (актуально для шоломів з вирізом).

І ГОЛОВНЕ! ШОЛОМИ МАЮТЬ РОЗМІРИ! Перш ніж купити шолом – поміряйте голову і подивіться чи підходить вам розмір. Універсальних шоломів НЕ ІСНУЄ. Ніколи не беріть більший або менший шолом, бо він не буде нормально сидіти, а тільки додасть вам незручностей. Бажано – міряйте.

Бонус-пост. Якщо ви пан, що розсікає на техніці і звичайний шолом танкіста вам не дуже до вподоби – пошукайте на eBay CVC Helmet. Це шолом що йде одразу з вбудованою гарнітурою для внутрішнього зв’язку BOSE.

Додам, що є багато виробників в Україні які роблять сертифіковані шоломи, тому везти з США його не обов’язково.

Спорядження

Останні публікації автора