fbpx
Готуємося до зими: шостий шар (хардшел)

Останні публікації автора

Готуємося до зими: шостий шар (хардшел)

Спорядження

Сьогоднішній блог про більш специфічний зовнішній шар одягу – це Хардшел (він же гортекс), також відомий як шостий шар.

Хардшел захистить вас від сильних опадів та вітру. Його тканина щільніша на відміну від софтшелу (в принципі назва говорить сама за себе). Його конструктив та дизайн має лише одну ціль – щоб ви залишились сухими так довго як тільки можна.

Звичайно частіше за все під хардшелом мається на увазі куртка, але й вологозахисні штани теж існують. Також існують і цілі комплекти такого одягу (частіше всього військові контрактні). Але принципи дизайну в них однакові. До них і перейдемо.

Частіше за все у хардшелах використовується матеріал від W.L. Gore – це відомий майже у кожному кутку Gore-Tex. Звичайно що видів матеріалів Gore-tex багато як і варіацій від інших виробників.

У комплектах PCU та ECWCS використовується тканина Gore-Tex Paclite. Це більш свіжа генерація що використовує двошаровий дизайн, на відміну від трьохшарової конструкції попередніх генерацій тканини і забезпечує гарну повітропроникність без зниження рівню захисту від вологи. Це, звичайно ж, рекомендований варіант з матеріалу для хардшелу.

Також є непогані мембранні матеріали eVENT та пропрієтарні тканини виробників.

При виборі тканини звертайте увагу на її щільність у D (Деньє), бо серед туристичних хардшелів бувають варіації від 20 до 100 (де 20 це тонкий та відносно легкий матеріал, а 100 це важкий і дубовий). Багато виробників туристичного одягу це вказують. Від цього власне залежить і повітропроникність (або паропроникність), і водопроникність матеріалу. Ці дві цифри це основний показник продуктивності хардшелу.

Що означає повітро- та паропроникність? В англійській мові це – “breathability”. Просто кажучи – наскільки добре “дихає” тканина та наскільки швидко виводить надлишкову вологу. Вімірюється у гр/м²/24год. Тут все простіше – чим вище це число – тим краще. Бажано для військових цілей щоб паропроникність була не менше 15000. 10-15к це теж більш-менш прийнятний параметр.

У старих американських Gen.2 гортексах та куртках APECS та H2O паропроникність може бути на рівні 5000. Це не означає що такі куртки одразу перетворяться в горку, але майте на увазі що при високій активності це додасть вам незручностей.

Водопроникність це, виходячи з назви, можливість тканини втримувати вологу ззовні. Вимірється у міліметрах водного стовпчика. Знову ж – чим більше це число – тим краще.

Параметри водопроникності:

  • 5000 мм – це початковий рівень захисту від не сильних опадів.
  • 10-15 тисяч це середній рівень який зможе захистити від серйозних опадів на деякий час. Але може не дружити з важким спорядженням і пропускати під місцями великого тиску.
  • 20 тисяч мм та вище – це найбажаніший рівень що зможе захистити від серйозних опадів на дуже довгий час і не має протікати під точками тиску на тканину.

Варто додати що паропроникність і водопроникність не дуже сильно корелюються – різні матеріали можуть мати різні характеристики. Наприклад тканина у ECWCS L6 має паропроникність 25 000 г\м2\24 год, і разом з цим високий захист від вологи – 20 000 мм.

При виборі хардшелу варто звернути також на те, щоб його дизайн мав мінімальну можливу кількість швів бо кожний шов це потенційне місце для пропуску вологи.

ВАЖЛИВО! Всі шви у хардшелі мають бути проклеєні вологозахисною стрічкою. Якщо стрічки не має – це гроші на вітер. Навіть не розглядайте прибдання такого хардшелу.

Також зіпер теж має бути спеціальним – ламінованим. (Laminated zipper), що має поліуретанову стрічку ззовні що теж захистить від потрапляння вологи.

Звичайно ж найкращим вибором будуть сучасні куртки PCU/ECWCS з Gore-Tex Paclite, але й комерційні аналоги різних виробників теж працюватимуть прийнятно. Лише читайте характеристики при виборі.

Arc’teryx, Beyond, Patagonia, Outdoor Research, Norrona, Mountain Hardwear, Black Diamond, Carinthia – це лише частина перевірених виробників що роблять круті хардшели. У Helikon також є наче непоганий хардшел.

По українських виробниках – на даний момент я не знаю жодного виробника хто робив би якісний хардшел, нажаль.

Спорядження

Останні публікації автора