fbpx
Готуємося до зими: п’ятий шар (софтшел)

Останні публікації автора

Готуємося до зими: п’ятий шар (софтшел)

Спорядження

Сьогоднішя наша тема – пятий шар або ж Level 5. Що таке “Універсальний солдат”, окрім ностальгічної старої кіноленти? Це софтшел, бо у комбінації з різними шарами софтшел врятує та зігріє вас у переважній більшості прохолодних умов. Може й не так добре як профільні речі, але достатньо щоб не почуватися дуже мізерно.

Давайте почнемо з розуміння – що таке софтшел як матеріал. Переважно це така собі слойка мінімум з 3-х шарів де:

  • Зовнішній шар з нейлону чи поліестеру, який захищає від вологи та вітру.
  • Мембрана що забезпечує додатковий захист від вологи та дозволяє софтшелу працювати з нижніми шарами білизни.
  • Внутрішній шар – це може бути фліс або інші матеріали.

Загалом так виглядає більшість софтшел-виробів, але не всі! Є невеличкі виключення коли замість мембрани або разом з нею використовується легкий шар об’ємного але тонкого утеплювачу (наприклад Polartec Alpha).

Здавалося б, що тканина з мембраною – це ж Хардшел, Gore-Tex куртка, але вся сіль в тому що Софтшел на відміну від більш “дубового” хардшела краще тягнеться, і загально легший.

Найвідоміші матеріали типу SoftShell це Gore Windstopper і лінійка Power Shield, Windbloc, та NeoShell.

Варто зазначити що софтшели відмінні один від іншого і відрізняються характеристиками паропроникності, захисту від вітру та вологи в залежності від типу мембрани та верхнього шару. Нажаль супер-універсала, який би взагалі не продувався і не пропускав вологу немає.

Це можна прослідкувати навіть у Polartec де є Neoshell та Windbloc – один з них заточений під захист від вологи, інший від вітрує. Хоча є матеріали які і те, і те роблять більш-менш прийнятно. як Polartec Power Shield. Але знову ж – обирайте матеріал який виходить з ваших потреб.

Якщо ж вам потрібен ультимативний захист від дощу та вітру – це вже територія хардшелу, про який поговоримо наступного разу.

Давайте подивимося для референсу, що ж там по військовим взірцям і для цього я буду використовувати ECWCS Level 5. По-перше тканина – це Nextec Epic з мембраною Gore-tex. Судячи з оглядів з інтернету акцент в матеріалі зроблено на захист від опадів та вологи.

Шар утеплювачу відсутній, що натякає на бажане використання з іншими шарами одягу. Але у більшості комерційних софтшелів є утеплення, тому вони зазвичай тепліші.

Варто уточнити що софтшел це не тільки куртка, але й штани, при чому ці штани можуть бути як штанами які носяться окремо, так і такими які вдіваються зверху форми (такі штани видають довгі зіпери по боках).

Рекомендацій по підбору куртки-софтшелу в плані крою небагато, беріть ту, яка більше вам підходить і влаштовують по комплекції кишень. Але дуже бажано мати вентиляцію під пахвами (з особистого досвіду).

Також тому ще це верхній шар – дуже бажано мати кишені, в які ви б могли залізти не знімаючи броню. (Так, все ще беру американський левел 5 за взірець).

Ну і тому що це зовнішній шар – дуже бажано мати капюшон. В деяких моделях він може ховатися в комір.

І тут приходить важке питання – що ж по виробниках? Зрозуміло що контрактні софтшели ECWCS, PCU, морпіхівські DCJ і WCJ та британський PCS будуть найкращим вибором – це армійські речі для армійського використання.

Щодо комерційних виробників – це Outdoor Research, Patagonia, The North Face, та ще багато. Вони виробляють туристичні софтшели. Але враховуючи що це верхній шар тому до нього є теж трошки інші вимоги. Колір та NIR бо туристичні речі точно ніхто не перевіряє у ПНБ.

Є виробники що випускають військові софтшели. Але вони часом дуже недешеві. Це Arc’teryx (лінійка LEAF), Crye (Fieldshell), UF Pro, Beyond Clothing, 5.11, Carinthia та інші. З виробників простіше можу порекомендувати пошукати Propper, Rothco або Helikon. По українських виробниках бачив лише у M-Tac.

Спорядження

Останні публікації автора