fbpx
Готуємося до зими: вибір третього шару (флісу)

Останні публікації автора

Готуємося до зими: вибір третього шару (флісу)

Спорядження

Ну що ж, прийшла пора писати за третій шар. Це улюблена всіма річ. Фліска. Я думаю що вона є у кожного. А хто каже що не має фліски – має ще більше флісок насправді.

Одразу перейдемо до слона в кімнаті. ЗСУшна фліска це достойний виріб, зроблений по “канонам фліскобудування”. Тому якщо маєте таку фліску і вона в вас жива, то, в принципі вже все далеко не так погано.

Але якщо вам потрібна флісова куртка, то давайте продовжимо. Почнемо з матеріалу. Здавалося що тут складного – фліс та й все? Але ні, різновидів флісу існує товарний потяг і маленька фура далі поговоримо про них.

На фото вище класичний фліс. Він може бути як фірмовий (Polartec – власне винахідники флісу), так і турецький, італійський, британський, і т.п.

Тут теж варто звернути увагу на щільність тканини. Той же Polartec має Fleece 100, 200 та 300, де 100-ка це найлегший і найтонший вид флісу, який відмінно підійде для легкої куртки, або важкої термухи. 200-ка це стандарт. 300-ка це важкий і теплий фліс.

Якщо взяти щільність то число після назви якраз і показує її – 100, 200 та 300 г/м2 відповідно. Але це не значить що виріб з 100-го флісу це те ж саме, що тканина 1-го шару з щільністю 100+ г/м2. Конструкція і структура фліса все ж інші.

Також є варіації фліса від того ж Polartec – це: High Loft – більш “лохматий” фліс. Зокрема він як раз використовується у флісці ECWCS.

Thermal Pro – товстіша та щільніша варіація класичного флісу. Полартек робить її у різних стилях, тому зовнішня сторона матеріалу може виглядати навіть як бабусин в’язаний светр.

Також є віндблок-фліс. Це фліс дуже високої щільності (350+ г/м2), що не так сильно продувається. Наприклад той же Wind Pro від Polartec. Але сам матеріал значно дорожчий, а отже й вироби з нього теж недешеві.

З особистого досвіду скажу що найкращим вибором буде фліска з Polartec High Loft чи Classic 200, або якісного фліса 200 г/м2. Бо це золота середина, коли куртка достатньо тепла але не дуже важка та об’ємна.

Якщо ви обираєте фліс для активного використання, то дуже бажано щоб на куртці були підсилення з нейлону на плечах та у зоні передпліччя. Фліс, навіть самий крутий, має згубну звичку кошлатитись та протиратись від інтенсивного тертя, тому ці підсилення це мастхев. Особливо, якщо поверх фліски ви будете носити спорядження. Це подовжить життя фліски у декілька разів плюс якісь частини не будуть продуватися так ефективно. Також добре якщо фліс позначено як Pill Resistant – цей фліс менше кошлатиться і повільніше протирається.

Важливо – якщо в вас не віндстоппер фліс, то фліски мають згубну звичку продуватися навиліт усіма вітрами, тому при сильному прохолодному вітрі комбінуйте її з 4, 5, 6 або 7 шаром в залежності від умов і температури.

Також виходячи з цього важливо підібрати розмір флісової куртки. Знову ж – вона не має бути оверсайз, щоб ви змогли комфортно її одягати під верхні шари. Також з з тих же міркувань я рекомендував би шукати фліску без каптура (капюшона). Фліс не є водостійким матеріалом, а голову вам краще зігріє правильно підібрана шапка, що також не звужуватиме ваше поле зору і не заважатеме рухам голови.

3-й шар це вже виріб з кишенями, тому приймайте до уваги їх кількість та розташування. Особисто не рекомендую кишені на рукавах – вони незручні у носінні і доступ до них теж зручним назвати важко.

Як я вже і казав – переважна більшість туристичних та військових брендів роблять просто силу силенну різніх флісових курток Перелік брендів можна подивитись тут.

З Українських виробників – знову ж Фаренгейт, М-Так. Також чув про Commandor. Це ті хто робить в Україні з оригінального фліса Polartec. Вартно додати, що виробники, що роблять продукцію по типу контрактної – це ті ж Rothco, або Helikon. Також дивіться на улюблені мілітарі бренди. Є шанс що в них теж є фліски.

Додам, що якщо ви фанат вовни, то як третій шар можна знайти вироби з Меріноса, наприклад у Aclima (доречі дещо з їх білизни продає у себе Crye, що щось таки значить).

З особистого що я носив можу порекомендувати:

  1. Фліска з ECWCS – для війська самий топ. Те, що треба. Як Ген 3, так і стара чорна Ген.
  2. Фліска для морпіхів теж прикольна.
  3. TNF Denali, щоправда старої генерації. Теж непогано зроблена фліска, хоч не з оригінального Полартеку.

Спорядження

Останні публікації автора